Annons
Nyheter

Allt färre anmälda brott

Dubbelt så mycket klotter har anmälts i Ulricehamn. Ändå minskade antalet anmälda brott kraftigt i Ulricehamn under 2009.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2010
Men antalet fall av anmälda inbrott minskar.
Men antalet fall av anmälda inbrott minskar.Foto: 
Foto: 
Men antalet fall av anmälda inbrott minskar.
Men antalet fall av anmälda inbrott minskar.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det anmäldes cirka 1 700 brott som begicks under 2008. Året efter var siffran bara runt 1 400. Detta enligt polisens siffror.

Det är viktigt att komma ihåg att antalet anmälda brott i de flesta fall inte är ett bra mått på den faktiska brottsligheten, men siffrorna kan ändå ge en fingervisning om trender. Minskningen i Ulricehamn tros till exempel bero på allt färre stölder och inbrott.

Annons

– Det är en oerhört stor minskning av antalet anmälda brott totalt sett i kommunen och de allra flesta av dem står tillgreppsbrotten för, säger Stefan Gustafsson som är närpolisbefäl i Ulricehamn.

En orsak till minskningen är allt säkrare bilar, för inbrott i och stöld ur bil minskar kraftigt, vilket även bilbrott överhuvudtaget gör.

Men även andra inbrott minskar, som inbrott i kontor och bostäder.

– Men inbrott i fritidshus har ökat och det har ökat ordentligt, säger Stefan Gustafsson.

Så det finns även negativa trender. Det anmäldes till exempel dubbelt så många fall av klotter i år jämfört med förra året i Ulricehamn. Och sedan 2006 har antalet anmälda fall mer än femdubblats.

Stefan Gustafsson tror dels att anmälningsbenägenheten har ökat, dels att det även har skett en ökning av klottret. Och här kan Ulricehamn vara en del av en större trend, för Stefan Gustafsson tycker sig se att klottret ökar även på andra platser i landet.

– Det är en företeelse som ligger i tiden just nu. Det finns en grupp som är intresserade av graffiti och klotter.

En typ av brott som ligger fortsatt högt i år i Ulricehamn är antalet bedrägerier.

– Det började öka redan förra året. Jämfört med 1998 har det anmälts dubbelt så många bedrägerier, och dessa sker mestadels med hjälp av dator och internet.

Antalet anmälda narkotikabrott var betydligt färre 2009 än året innan men detta är ett brott som är starkt kopplat till hur mycket resurser polisen lägger ner.

Annons

Problemen med att titta på antalet anmälda brott är bland annat att det finns ett mörkertal av brott som inte kommer till polisens kännedom. Det är också så att de brott som anmäls sällan är representativt för den totala brottsligheten. Det är inte heller säkert att alla brott som anmäls till polisen sedan visar sig vara just det brottet det anmäls som, eller ens ett brott överhuvudtaget.

2005 2006 2007 2008 2009

Inbrott i fritidshus 13 25 12 15 29

Klotter 13 7 25 24 50

Stöld ur fordon 203 106 184 126 80

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons