Annons
Nyheter

Alliansen vill satsa på skolan

Ordning och reda samt en stark ekonomi, i kombination med fokus på kärnverksamheten, speciellt skolan. Det är det viktigaste i Alliansens handlingsprogram för mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2011

Det säger Roger Wilhelmsson som är gruppledare för alliansens största parti Moderaterna.

En representant från varje alliansparti har ingått i en arbetsgrupp som har tagit fram handlingsprogrammet.

Annons

I detta blandas övergripande mål med konkreta åtgärder som skall genomföras. Här finns allt från att "Arbetet med ett centralt beläget kulturhus med bibliotek skall fortsätta." till "Som ett steg i utvecklingen av Järnvägsparken skall en lekplats iordningsställas."

Men centralt är alltså bland annat ekonomin, och Roger Wilhelmsson avvisar därmed kritiken från oppositionsrådet om att det skulle vara för lite fokus på detta.

– Det ska ligga över allt annat, det är så naturligt och där tror jag inte det är någon skillnad. Jag tror inte att Mattias har någon annan uppfattning där.

Arbetet har gått bra, enligt Roger Wilhelmsson, för allianspartierna har i stort en gemensam värdegrund.

Förutom ekonomin vill de fokusera på kärnverksamheten.

– Vi känner att vi har många tuffa utmaningar och mycket investeringar framför oss. Vi måste fokusera på kärnverksamheterna, och det som skapar tillväxt. Det är tillväxten som kommer finansiera våra kärnverksamheter.

– Vi vill vara tydliga, kommunen är en serviceorganisation. De tjänster och den service som vi tillhandahåller, den ska vara av hög kvalitet. Ibland kanske vi har brustit och då är det något man måste jobba med.

Speciellt är det skolan man vill jobba med.

– Det är inte acceptabelt att Ulricehamn tappar i mätningarna, utan vi ska klättra uppåt. Vi har sagt att den dåliga statistiken som vi hade för något läsår sedan måste vara en parentes.

På frågan vad som kommer stöta på mothugg från oppositionen nämner han just det som oppositionsrådet Mattias Josefsson oroar sig för, det vill säga att fler verksamheter ska ut på entreprenad och att utmaningsrätt ska införas.

Annons

– Där är jag övertygad om att vi kommer att få en stark ideologisk debatt.

– Vi har ju redan nu märkt att vi har en ideologisk skiljelinje när det gäller valfrihet.

Att de i vissa frågor går ner på detaljnivå i handlingsprogrammet förklarar Roger Wilhelmsson med att dessa frågor har hängt med så länge, att det var dags att "sätta ner foten".

Han tänker närmast på att man nu lovar att det ska byggas en lekplats i Järnvägsparken.

"Syftet med utmaningsrätten kan vara att initiera att en verksamhet ska upphandlas men också att delar av en verksamhet eller hopslagning av verksamheter kan drivas på ett annat sätt. Detta innebär att kommunen eller landstinget fattat beslut om att t.ex. privata företag eller personal kan initiera att en upphandling av en särskild verksamhet ska prövas. Utmanarrätten skulle också kunna kallas för initiativrätt.

Om en verksamhet utmanas prövar kommunen eller landstinget först om det är tillåtet att upphandla verksamheten. Myndighetsutövning får inte upphandlas om det inte finns särskilt stöd för detta i speciallagstiftningen. Strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen/landstinget kan inte heller utmanas.

Det är också upp till den lokala kommunen eller landstinget att bedöma om det är lämpligt att den aktuella verksamheten utmanas."

"Den enskilda kommunen eller landstinget utformar uppdraget, kraven och utvärderingskriterierna i förfrågningsunderlaget. Även om verksamheten upphandlas och drivs av ett privat företag är kommunen huvudman för verksamheten och har enligt kommunallagen ett ansvar för att kontrollera och följa upp verksamheten."

"Varje kommun eller landsting beslutar om de regler som ska gälla vid utmaning av den offentliga verksamheten samt var i organisationen och hur dessa frågar ska hanteras. T.ex. vilka verksamheter som får utmanas, vart utmaningen ska riktas, vad utmaningen ska innehålla, hur handläggningen kommer att gå till och nämndernas roll."

Från Sveriges kommuner och landstings hemsida

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons