Annons
Nyheter

Alliansen överväger höja skatten

Kommunalskatten i Ulricehamn kan komma att höjas nästa år. Enligt företrädare för alliansen är det ett alternativ som diskuteras för att klara kommande investeringar.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2011
Foto: Christer Seldevall

Senast i oktober måste kommunstyrelsen ta beslut om skattesats inför nästa år. En skattehöjning är ett av alternativen som diskuteras. Något skarpt förslag om detta finns ännu inte. Men enligt vissa företrädare för alliansen är skattehöjning nödvändig för att klara de investeringar som kommunen står inför.

– Jag tror vi både måste låna och höja skatten, säger Anders Andersson, gruppledare för centerpartiet. Det är nödvändigt om vi ska behålla nuvarande investeringstakt.

Annons

Anders Andersson nämner skolorna i stan som ett exempel där investeringar krävs. Ombyggnaden av äldreboendena är ett annat.

– Sammantaget handlar det om tiotals miljoner kronor. För att klara det krävs att vi höjer skatten, säger Anders Andersson.

Är ni överens i alliansen om detta?

– Det är en diskussion som pågår. Det är klart att det blir saftigt för det partiet som sitter vid rodret att ta ett sådant steg. Men min bedömning är att skatten kommer att höjas.

Mer försiktig i sina uttalanden är Gulli Håkansson, gruppledare för folkpartiet. Men samtidigt utesluter hon inte skattehöjning som ett sätt att klara kommunens ekonomiska utmaningar.

– Skattesatsen är alltid något som finns med i budgetdiskussioner, säger hon. Mer än så vill jag inte säga för tillfället.

Roger Wilhelmsson, gruppledare för moderaterna, bekräftar att skattehöjning är ett av de alternativ som diskuteras.

– Vårt parti är knappast det som går i spetsen vad gäller att ta in ytterligare skatt från folk. Snarare försöker vi hitta andra vägar. Men vi är en del av alliansen och vi är beredda att ta ansvar för ekonomin.

Roger Wilhelmsson nämner att man kommer att hinna få ytterligare en prognos från SKL innan kommunfullmäktige senare i höst tar beslut om budget för 2012.

– Då får vi en färskare och bättre bild. Men sannolikt blir SKLs bedömning knappast bättre.

Annons

– Här i Ulricehamn vill vi ha en stark ekonomi och vi behöver ett bra resultat för att klara kommande investeringar. Men just nu är det budgeterade resultatet för 2012 alldeles för svagt. Det gör att vi tittar på olika alternativ. Det kan bli så att vi kommer fram till att en skattehöjning krävs.

Kan moderaterna sitta kvar i alliansen och administrera ett sådant beslut?

– Ja, vi är beredda att ta ansvar för ekonomin för att klara de framtida utmaningar som vi ser för kommunen. Men som sagt, en skattehöjning är knappast det vi tittar på i första hand.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons