Annons
Nyheter

Alla gravar ska inventeras

Kyrkogårdsförvaltningen ser nu över alla 5 000 gravar den har ansvar över.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2011
Foto: 
Mikael Svensk
Mikael SvenskFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Beslutet om inventeringen togs kort efter helgens tragiska olycka i Bollebygd då en åttaårig flicka omkom när hon hamnade under en gravsten.

I Ulricehamn är det kyrkogårdsförvaltningen som har ansvar över gravarna. Kyrkogårds- och fastighetschef Yvonne Josefson berättar att man nu kommer att titta extra på säkerheten hos de ungefär 5 000 gravar som finns på åtta kyrkogårdar.

Annons

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse som har skett, och det är med anledning av det som vi gör den här inventeringen. Vi får information från Svenska kyrkans arbetsgivarförbund om hur gravarna ska kontrolleras, säger hon.

Men arbetet med att kontrollera gravarna sker kontinuerligt, ofta i samband med skötsel av gravarna och kyrkogårdarna. En eller ett par gånger om året upptäcker personalen att någon gravsten sitter lös. Då lossar personalen genast stenen och lägger den ner på marken. Därefter kontaktas gravrättsinnehavaren, som får stå för kostnaden att sätta tillbaka den.

I går inleddes arbetet av Lars Bylin, områdesansvarig för begravningsverksamheten vid Ulricehamns kyrkliga samhällighet, och kyrkogårdsarbetaren Mikael Svensson. De började med att lyfta alla stenar på gamla kyrkogården.

– De flesta gravar är lite äldre här och inte alltid fästa med rostfria dubb som vi gör i dag. De som är felmonterade eller sitter löst lägger vi ner och så får gravrättsinnehavaren ett brev hem med information, säger Lars Bylin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons