Annons
Nyheter

Älgjakten kan hotas

Om Dalstorps älgskötselområde inte fullföljer sina åtaganden så kan man i värsta fall stå utan älgjakt till hösten.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2013

Ett älgskötselområde svarar för förvaltningen av älgstammen inom sitt område. Älgskötselområdet upprättar en skötselplan för tre år i taget och anger där hur många djur som skall finnas i vinterstammen och dess fördelning mellan kön samt antalet vuxna kontra kalvar. Man håller också samråd med berörda fastighetsägare, jakträttsinnehavare och viltvårdsområdesföreningar inom området. Någon minsta storlek beträffande areal finns inte reglementerad utan kravet för att bilda ett älgskötselområde är att älgstammen skall tåla en årlig avskjutning av minst tio vuxna djur. Älgskötselområdet är uppdelat i jaktlag där själva älgjakten sedan bedrivs.

– Om man inte uppfyller sina åtaganden som älgskötselområde så kan konsekvensen bli att vi avregistrerar älgskötselområdet, säger Lisbeth Johansson på länsstyrelsen i Västra götaland.

Annons

Vad får det för konsekvenser för jakten?

– Att det inte finns någon älgskötselplan att följa och då får det bli licensjakt, där länsstyrelsen sköter tilldelningen enligt schablon för arealstorleken.

Är detta en möjlig väg för jaktlagen inom Dalstorps älgskötselområde?

– Inte för de enskilda jaktlagen eftersom det redan är försent för att göra detta inför årets älgjakt. Man kan fortfarande gå samman och söka en storlicens för hela området och sedan sköta fördelningen själva. Men det blir alltså efter en tilldelning som bestäms av länsstyrelsen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons