Annons
Nyheter

Äldre kvinna får inte ha kvar sin katt

En äldre kvinna förbjuds av länsstyrelsen att ha hand om djur. Detta efter att myndigheten vid två tillfällen beslutat omhänderta katter från henne.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2013

Kvinnan har skrivit till länsstyrelsen och bett att få behålla en av sina katter. Även hennes ombud har skrivit till myndigheten och sagt att den katt som kvinnan vill behålla ser ut att leva gott och är social. Ombudet säger sig även hjälpa kvinnan med katten.

Men myndigheten förbjuder alltså kvinnan helt från att ha djur. Även om katten ser ut att må bra nu finns det enligt länsstyrelsen risk för vanvård i framtiden.

Annons

Det var i mitten av förra året som länsstyrelsen fann två katter i kvinnans hem som man bedömde hade vanvårdats och som man tvingades att omhänderta. En av katterna var i så dåligt skick att den fick avlivas.

Senare samma år upptäckte länsstyrelsen att det fanns en katt i ett uthus där miljön var för dålig. Katten var dessutom skygg och kunde därför inte omhändertas. Länsstyrelsen satte då ut en kattfälla. Polisen har senare informerat om att kattfällan hade manipulerats, sannolikt med syftet att släppa ut den infångade katten. Senare har kvinnas ombud informerat om att katten blev infångad och avlivad.

Mot bakgrund av att man omhändertagit flera katter från kvinnan bedömer länsstyrelsen att hon saknar förmåga att ta hand om djur enligt djurskyddslagstiftningen. Nu ska kvinnan göra sig av med eventuella djur inom en månad efter att hon tagit del av beslutet.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons