Annons
Nyheter

8,4 miljoner behövs till akuta skolinsatser

Beslut om akuta insatser för elever i grundskolan med behov av särskilt stöd skjuts fram i tre veckor för att förvaltningen ska kunna ta fram ett mer genomarbetat underlag. Behoven ligger dock i storleksordningen 8,4 miljoner i förstärkning.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013

I går tog kommunstyrelsen ställning till (M)-initiativärendet att snabbt tillföra mer resurser till grundskolan. Det är för att lösa det akuta behovet av ytterligare stöd till elever med behov av särskilt stöd.

Efter att förvaltningen snabbutrett behovet under två veckor lade den styrande minoriteten igår fram förslaget att tillföra ytterligare 3,2 miljoner kronor per år. Pengarna skulle användas till fem nya lärartjänster, två specialpedagoger samt en elevassistent.

Annons

Kostnaden för en sådan satsning skulle för resterande del av året landa på drygt två miljoner kronor.

Vid den muntliga dragningen av förvaltningen före beslutet, till vilken pressen inte hade tillträde, presenterades förslag till åtgärder både på kort och lite längre sikt.

I ett första skede behövs 3,2 miljoner kronor till fler tjänster vid fyra av skolorna i kommunen. Inför höstterminen behövs ytterligare 5,2 miljoner. Här handlar det även om stöd på ledningsnivå. Förvaltningen gjorde dock klart att ytterligare analys behövs i denna del.

Detta var något som Inga-Kersti Skarland (S) tog fasta på i sitt yrkande att skjuta fram beslutet tills nästa sammanträde med kommunstyrelsen den 8 april.

– Ska ramar förändras ska ärendet föras till kommunfullmäktige och då har vi den tiden på oss att få ett mer samlat och bättre underbyggt underlag till beslut. Organisationens arbetsmetoder som exempelvis Samlad kraft ska analyseras utifrån om det är rätt prioritering och om vi får ut optimalt av den delen i organisationen, anser Inga-Kersti Skarland.

Hon fick stöd för detta av Jan-Olof Sundh (V), Anders Andersson (C) och Ulf Svensson (MP).

– Förvaltningen har konstaterat att det fattas 8,4 miljoner kronor till skolan. Det visar att vi hade rätt då vi velat tillföra ytterligare pengar till skolan, konstaterade Jan-Olof Sundh.

Gulli Håkansson (FP) vidhöll sitt stöd för minoritetens förslag.

– Det är akut. Egentligen vill jag att vi kom igång med detta igår, sa hon.

Inga-Kersti Skarland hade svårt att se hur ytterligare tre veckor för ett genomarbetat förslag skulle förhala ärendet.

Annons

– Det måste ändå upp till fullmäktige. Tills dess har vi möjlighet att få fram ett mer genomarbetat underlag, sa hon.

Beslutet blev i enlighet med Inga-Kersti Skarlands yrkande.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons