Annons
Nyheter

2,2 procent i höjd lön för lärararna

Kravet var fyra procent. Det blev 2,2.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2011

– Vi är inte nöjda med utfallet i löneförhandlingen, säger Rose-Marie Fyrvakter, ordförande i Lärarförbundets avdelning i Ulricehamn.

Sent i vintras gick Lärarförbundets lokalavdelning i Ulricehamn ut med kravet på ett generellt lönepåslag på fyra procent. Man gjorde det tillsammans med tre andra fackförbund i kommunen.

Annons

Motivet till en sådan generell höjning av lönen var den turbulens som rådde i samband med omorganisationen inom kommunen. Byte av såväl arbetsplatser som chefer omöjliggjorde en individuell löneförhandling.

Efter förhandling nu stannade lönehöjningen på 2,2 procent i generellt påslag. Inget att skriva hem om, menar Rose-Marie Fyrvakter.

– Vi är inte nöjda. Utgångsbudet var 1,5 procent, vilket är golvet i avtalet. Nu fick vi upp det lite.

Hon jämför med förra förhandlingen, där golvet var 2,0 procent. Resultatet av förhandlingen den gången blev 2,01 procent i höjning.

– I förhandlingen nu framhöll vi att genom att enas om ett generellt påslag sparar vi tid, som annars skulle gått åt till individuella förhandlingar. Men något gehör för det fick vi inte.

I förhandlingen krävde lokalavdelningen även besked från arbetsgivaren om vilka ökade lönekostnader för cheferna som finns i den nya organisationen.

– Men något svar på den frågan fick vi inte.

Innan avtalet skrevs under gick Lärarförbundet ut till sina cirka 440 medlemmar i Ulricehamns kommun och frågade vad de föredrog, ett generellt lönepåslag eller individuell förhandling. Cirka 80 procent av de som svarade föredrog generellt påslag.

– Man gjorde det enbart till följd av att cheferna knappt hunnit komma på plats. Då är det orimligt med individuella förhandlingar.

Avtalet blev klart den 19 maj.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons