Annons
Nyheter

1800-talsherrgård kan bli gästgiveri

En konferens- och gästgiverianläggning i historisk miljö. Så ser Bygdegårdsföreningen Årås kvarns planer för gamla Årås säteri ut. Frågan är bara hur renoveringen ska finansieras.
Nyheter • Publicerad 9 april 2012
Årås gamla säteris nuvarande huvudbyggnad uppfördes på 1820-talet.
Årås gamla säteris nuvarande huvudbyggnad uppfördes på 1820-talet.Foto: Jennie Aquilonius

Årås gamla säteris nuvarande huvudbyggnad uppfördes på 1820-talet. FOTO: Jennie Aquilonius

Den gamla herrgården måste en gång ha sett ståtlig ut. Nu flagnar den vita färgen och klockan ovanför ingången har stannat på fem i halv tolv.

Annons

– Årås var på sin tid det största och äldsta säteriet i trakten. Den nuvarande byggnaden är från 1820-talet, säger Jens Böhn, ordförande för Bygdegårdsföreningen Årås kvarn, medan han lirkar med låset till huvudbyggnaden.

Till slut går dörren upp och till höger ligger det som en gång var köket. Det är svampskadat och där golvet borde ligga är i stället fullt av jord och stora stenar. Här är det tänkt att det nya köket och receptionen ska vara, berättar Jens Böhn.

Bygdegårdsföreningen har tidigare köpt delar av det gamla säteriet och på våren 2011 köpte de även huvudbyggnaden och två flyglar av Frändåssläkten. En förstudie om hur visionen om gästgiveriet skulle kunna förverkligas har genomförts. Byggnaden ska uppnå hotellkrav när det gäller bland annat energi och säkerhet och allt från värme till ventilation och avloppssystemet behöver renoveras, och totalt förväntas hela byggnadens förvandling kosta 23,5 miljoner. Det är också finansieringen som står mellan dröm och verklighet.

– Tanken är att vi ska samla in större delen av summan genom olika former av donationer. Det finns pengar att söka i fonder som till exempel Allmänna arvsfonden. Vi tänker pröva alla vägar, som att söka upp personer som emigrerat från Kölingared till USA och som kan vara intresserade av att bidra.

När pengarna väl är insamlade tror han att renoveringen tar ett par år. Tanken är att locka turister och företag till gården genom den historiska miljön och läget mellan två sjöar. Om pengarna inte räcker till gästgiveridrömmen tror Jens Böhn att föreningen mest kommer att förvalta byggnaden, och göra mindre renoveringar. Han bor själv i Kölingared och känner ett ansvar för kulturarvet.

– De här väggarna har mycket att berätta. Det är viktigt att ta vara på det. Den tid som vi lever i nu är en förlängning av historien och kulturarvet berättar om varifrån vi kommer och vart vi är på väg.

Han visar vidare genom huset där väggarnas färg och gamla tapeter flagnar. I ett hörn tittar himlen in mellan de vattenskadade träbjälkarna. För sådana akuta saker har föreningen fått bidrag från Länsstyrelsen för att åtgärda. I ett rum på tredje våningen, som är tänkt att bli ett av de mellan 22 och 26 sovrummen, står en kakelugn från 1700-talet. I ett hörn vid trappan står en runt hundra år gammal tramporgel. På andra våningen finns tre stora rum som ska bli konferens- och festlokal.

– Det är pampiga salonger. Tanken är öppna upp så att det blir en riktigt stor sal.

Jens Böhn menar att det råder brist på liknande övernattningsmöjligheter, stora matsalar och öppna historiska byggnader i kommunen. Ett gästgiveri skulle också skapa arbetstillfällen. Även om det finns andra anläggningar i landet är marknaden också stor.

– Kan vi behålla atmosfären och att det är så pass oförstört och inte moderniserat tror jag att det går bra. Det är där värdet ligger. Byggnaden ska inte se ut som Scandic hotell.

Annons

Nu väntar möten med kommunen om förstudiens resultat. Bygdegårdsföreningen ska också ha sammanträden och dela ut nya uppdrag.

Jens Böhn är ordförande i bygdegårdsföreningen Årås kvarn.

Till vänster: Jens Böhn är imponerad av den stänkmålade kakelugnen från 1700-talet.

Till höger: Här fanns en gång köket och tanken är att en del av utrymmet återigen ska användas som kök medan en annan del blir reception.

Tramporgeln var populär för runt hundra år sedan.

En räknemaskin och en gammal symaskin står på ett bord i ett av rummen.

Kvarnen, där bygdegårdsföreningen Årås kvarn huserar, har fått en hiss som är anpassad för personer med funktionshinder. Hissen går till andra och tredje våningen och ska målas röd så fort den är helt färdigbygd.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons