Annons

Uportguiden: Hitta rätt i rocken

Rockgenrer kan vara en djungel, så vi tänkte reda ut några av dem så att man inte råkar blanda ihop thrash metal och hardcorepunk. Här är en helt ovetenskaplig guide till några olika genrer inom världens bästa musik: rocken.
Musik • Publicerad 3 augusti 2018
Avantgardet klassas som ett indierockband och spelar på Uport i sommar. Arkivbild.
Avantgardet klassas som ett indierockband och spelar på Uport i sommar. Arkivbild.Foto: Daniel Svensson

Indierocken

Kännetecken musiken: Indierock var från början ett begrepp som användes för att beskriva ganska vanlig rockmusik men som gavs ut på små, oberoende skivbolag och inte på de stora mainstream-bolagen. Numera har indierock blivit en mer övergripande term som används för att beskriva nästan allting som faller under det som inte är mainstream. Det handlar mycket om att göra allt själv och inom indierocken är det inte så viktigt om du kan sjunga och spela eller inte. Det går bra ändå.

Annons

Kännetecken fansen: Indierockers har en ganska mörk och lågmäld stil. De bär svarta stuprör, gärna lite vintage, gärna hatt. De är ofta vegetarianer och gillar katter. Den typiska indierockaren spelar nästan alltid själv i ett band. Likt heavy metalfansen så kallar de aldrig musiken de lyssnar på för indierock, utan hellre för “dansant vänterrock” eller “upprorisk skogsgung”.

Indierockband/artister: Slowgold, The Kooks, Broder Daniel, Arctic Monkeys

Indierockband som spelar på Uport: Avantgardet

Janis Joplin 1969.
Janis Joplin 1969.Foto: AP photo

Bluesrock/gubbarocken

Kännetecken musiken: Rock och blues har historiskt sett alltid varit nära länkade, men bluesrocken vi känner igen idag uppstod inte förrän i slutet av 1960-talet så man började lägga in bluesinfluerade improvisationer och långa boogie-jams i den klassiska rocken. Enkelt sagt är det en blandning av klassisk rock och blues.

Kännetecken fansen: Bluesrocken lockar en äldre grupp som varit med sedan genren tog fart på 60-talet. Detta innebär att de ofta är väldigt hängivna fans som lägger mycket tid och pengar på att se sina favoritband och håller sig uppdaterade med de senaste nyheterna kring sina favoriter. De kan sjunga Start me up baklänges och framlänges vilken tid på dygnet som helst och alltid har en detaljerad historia om hur bra det var när de såg Hendrix i Göteborg -68.

Bluesrockband/artister: Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Eric Clapton

Bluesrockband som spelar på Uport: Maddox street

Slayer.
Slayer.Foto: Patric Söderström

Thrash metal

Kännetecken musiken: Thrash metal är en hårdare och ofta snabbare variant av heavy metal och uppstod då hardcorepunk blandades in i musiken. Genren är närbesläktad med speed metal men är betydligt mer aggressiv. Genren ställer höga krav på trummisen och på sångarens stämband och spelas oftast med tunga och snabba riff och med dubbelpedaler. Detta var den första genren inom extrem metal och var en av de vanligaste formerna av metal under 1980-talet.

Annons

Kännetecken fansen: Fansen känner man igen på deras långa hår och patronbälte. De lägger mycket tid på att ha rätt slitning på jeansen och matchar gärna med en jeansväst. De får högre status ju fler tygmärken de har på sina kläder och har alltid sett sitt favoritband cirka 25 gånger live. De har kvar alla festivalband på armen i minst 10 år och föredrar tält över husvagn på festival.

Trash metalband: Megadeath, Slayer, Holy moses, Anthrax

Thrash metalband som spelar på Uport: Age of dystopia

The Beatles.
The Beatles.Foto: AP Photo

Psychrock/Stonerrock

Kännetecken musiken: Detta är en musikstil som växte ut ur rockmusiken i mitten på 1960-talet. Det var en tid då både brittiska och amerikanska rockband började experimentera med sin musik och sina texter. Psychrock är ofta influerad av musik från öst, gärna från Indien. Texterna är surrealistiska och fantasifulla och på 60-och 70-talet tilltalade musiken bland annat hippies och de som använde hallucinogena droger.

Kännetecken fansen: Det finns ofta en förkärlek för 60-och 70-tal hos psychrockfansen och det syns på kläder och frisyr. De lever efter mottot “man kan aldrig ha för mycket paisleymönstrat”. De är väldigt öppna för att upptäcka ny musik och de gillar att dansa och att vara i naturen. De är beresta och har alltid en historia om när de besökte tempel i Indien och “hittade sig själva”.

Psychrockband: Sienna Roots, The Beatles, The Beach Boys, Jefferson Airplane

Psychrockband som spelar på Uport: JIRM, Ebbot Lundgren

Nightwish.
Nightwish.Foto: Pär-Magnus Ström

Heavy metal

Kännetecken musiken: Heavy metal, eller “metal”, utvecklades från bluesrocken och acid rocken under 60-talet. Metalmusiker vill ha ett så tungt och maffigt ljud som möjligt med mycket dist på gitarren och många och långa gitarrsolon. Texterna handlar ofta om ondska och våld.

Annons

Kännetecken fansen: Heavy metal-fans brukar kallas för metalheads och har långt hår och klär sig i nitar och läder. Dock skiljer sig Metallicafansen i det, och klär sig hellre i jeans och en nystruken Metallica-tshirt. Metalheadsen går på Sweden Rock varje år och de är inte rädda för att bli smutsiga på konserter. De kallar aldrig musiken de lyssnar på för heavy metal utan finner stolthet i att ge det ett så detaljerat namn som möjligt. Som “melodisk dödsrock med metalinfluenser” eller “gotisk gitarrmetal”. Heavy metal-fansen är mycket musikaliska och är ofta gitarrister eller sångare.

Metalband: Black Sabbath, Metallica, Nightwish, Iron Maiden

Metalband som spelar på Uport: Outshine

Sahara Hotnights.
Sahara Hotnights.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Rock ‘n’ roll

Kännetecken musiken: Kanske det bredaste begrepp man kan kasta sig med, men många band kallar sig med stolthet rätt och slätt för ett rock ‘n’ rollband. Då handlar det om melodisk rock med klassisk banduppställning och många gitarrsolon. Under 50-talet var rock ‘n’ roll ungdomsmusik och förknippades med brylkräm och stora bilar.

Kännetecken fansen: Brett begrepp = bred publik. Här snackar vi allt från de nostalgiska rockabillyparet med vida prickiga kjolar, leopardmönstrat och skinnjacka som dunkar Chuck Berry i sin amerikanare, till de långhåriga truckerkepsbärarna som hyllar 70-talet och älskar Dundertåget. Oavsett är detta människor som lever och andas musik, som identifierar sig med sitt favoritband. De avnjuter helst sitt favoritmusik lite på håll, där de kan lyssna på musiken utan att behöva trängas.

Rock 'n' rollband: Honeymoon Disease, Dundertåget, Chuck Berry, Sahara Hotnights

Rock 'n' rollband som spelar på Uport: Chuck Norris Experiment, Big Kizz, Dead heads

Refused
RefusedFoto: ADAM IHSE / SCANPIX

Hardcorepunk

Kännetecken musiken: Hardcorepunk är snabbare, tyngre och har ett rivigare ljud än den vanliga punken. Genom hardcore-musiken kom rörelsen straight edge, vars anhängare avstår från alkohol, tobak och droger. I Sverige blev hardcore-scenen stor i Umeå under 90-talet med Refused i täten.Texterna handlar ofta om politik, anti-krig och anarkism.

Annons

Kännetecken fansen: Old school-fansen till svensk hardcoremusik är straight edge, alltså dricker ingen alkohol eller brukar droger och har Dennis Lyxén som husgud. De yngre skiljer sig i det och bryr sig inte nämnvärt om straight edge-delen men är väldigt dedikerade till sina favoritartister och lär sig allt om dem. Både äldre och yngre har många tatueringar med budskap. De är måna att visa upp sin kärlek till musiken och dedikerar gärna tatueringar till sina favoritband. Du hittar dem i moshpiten framför scenen.

Hardcoreband: Refused, Black Flag, Misfits, Bad Brains

Hardecoreband som spelar på Uport: Bitch Hawk

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons