Annons
Nyheter

Ambulansen dröjde 40 minuter

Efter 40 minuter anlände ambulansen till Nittorps ishall för att ta hand om den skadade GP cup-deltagaren från Hanhals.
– Det var väldigt långa minuter, säger den cupansvarige Ulrika Halldén.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2010

Det var i första cup-matchen i lördags mellan Nittorp och Hanhals som den 12-årige pojken föll olyckligt över en klubba. Han åkte rätt in i sargen med huvudet före. Där blev han liggande.

– Först togs han om hand av våra sjuksköterskor som fanns på plats med anledning av arrangemanget, berättar Ulrika Halldén. Även vaktmästaren hjälpte till.

Annons

Man tog det säkra före det osäkra och utgick från att det i värsta fall kunde handla om en ryggskada.

– Med såna här olyckor vet man aldrig, säger Ulrika Halldén. Pojken var medvetslös en kort stund och skador i huvud och rygg gäller det att se upp med.

Efter ett tag fick man assistens från räddningstjänsten i Dalstorp, som erbjuder IVPA (i väntan på ambulans).

Slutligen anlände ambulansen, efter 40 minuter. Det var en bil från Borås som svarade för insatsen.

– Det var väldigt långa minuter, säger Ulrika Halldén.

Pojken fördes till Borås lasarett, där han röntgades. Det konstaterades att han inte drabbats av någon ryggskada. Däremot hade han ådragit sig en rejäl hjärnskakning.

– Han fick komma hem på lördagskvällen och ska nu vila i en vecka, säger Ulrika Halldén.

Även om väntetiden på ambulansen blev lång har hon ingen kritik mot ambulanspersonalen.

– Jag är helt övertygad om att de gjorde sitt absolut bästa. Att räddningstjänsten från Dalstorp även sattes in som IVPA hjälpte också till kändes också bra.

– Samtidigt är 40 minuters väntan på ambulans en lång tid. Vi hade två sjuksköterskor på plats. Men vad händer för den som sitter ensam? Jag vet inte det kanske är så det ska vara om man vistas i Nittorp. Ytterst är det säkert en politisk fråga om resurser, säger Ulrika Halldén.

Annons

Marie Gardtman, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Borås, säger att insatstiderna kan variera.

– Det beror helt och hållet på de omständigheter som gäller vid tillfället för larmet. För den enskilde kan detta variera. För vissa blir insatstiden kort medan någon annan kan uppleva den som lång.

Utslaget som ett genomsnitt per månad eller år blir bilden en annan. Men vid ett visst tillfälle kan det alltså blir längre väntetid än den genomsnittliga.

– Just i lördags vet jag att det var hårt tryck hela tiden. Samtidigt kan man väl här konstatera att IVPA i det här fallet fungerade så som det är tänkt.

Generellt är insatstiderna kortare i större städer. Orsaken är kortare väg mellan patient och sjukhus. Detta även om belastningen där är högre.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons