Annons
Nyheter

Mildvädret ställer till det för skogsbranschen

Det milda vädret kan få långtgående konsekvenser för skogsbranschen.
– Fortsätter det att regna blir det problem för skogsindustrin framöver, säger Rune Spetz, Nitta rundvirke.
Nyheter • Publicerad 5 januari 2012
Rune Spetz på Nitta rundvirke får låta sina skogsmaskiner stå på grund av det blöta och milda vädret.
Rune Spetz på Nitta rundvirke får låta sina skogsmaskiner stå på grund av det blöta och milda vädret.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det myckna regnandet har gjort att det är mycket blött i skog och mark. Nu är det så blött att inte de tunga skogsmaskinerna kan ta sig fram. Dels sjunker maskinerna och orsakar djupa diken, dels kör de fast vilket innebär stora kostnader för att få upp dem igen. Nu riskerar virket att ta slut. Det får konsekvenser för hela branschen, avverkarna, skogstransportörerna och skogsindustrin.

Än så länge har Rune Spetz företag, Nitta rundvirke, kunnat ha sina maskiner mer eller mindre igång tack vare att de kunnat variera arbetet mellan olika markområden. Men fortsätter regnandet är risken stor att det också tar slut på markområden att variera mellan, förklarar han, och då blir maskinerna stående vilket är mycket kostsamt. Många markägare hör av sig och vill gärna ha hjälp i sina skogar, men det går inte nu.

Annons

– Jobb är det inte ont om. Många vill ha avverkat. Men vi är miljöcertifierade vilket innebär att vi åtagit oss att ta särskild hänsyn till skogsmiljön.

– Vi kan inte heller köra våra röjningsmaskiner eftersom trycket blir för hårt mot marken och dess rotsystem, säger Rune Spetz.

Rune Spetz säger att företaget ligger lågt just nu. I dagsläget har de en av sex maskiner igång. Rune själv har varit skogsarbetare sedan 1960-talet. Han har varit med om många gröna vintrar, men aldrig en sådan som vi har nu:

– Nej, jag har aldrig varit med om att det regnat så mycket under en lång tid.

Nu hoppas Rune och hans kollegor på frost. Och kanske lite snö. Det är det absolut bästa skogsavverkningsvädret. Annars får de bida sin tid till i vår, när det torkat upp lite.

– Just nu passar vi på att serva våra maskiner. Vi har också lite annat som vi kan ägna oss åt, så för vår del är det ingen kris. Vi har lite lastbilsuppdrag och lite snickeri att sysselsätta oss med utöver det här. Jag kan tänka mig att det är värre för de skogsföretag som är nystartade.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons