Annons
Nyheter

Svårmätbar effekt

Minskat krångel men också svårmätbart resultat. Det är motiven till avvecklingen av vab-intyget.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2013

Att minska krånglet har varit försäkringskassans viktigaste motiv till att ta bort kravet på vab-intyg.

– Vi vet att intyget har upplevts som krångligt. I vår strävan efter att förenkla för våra målgrupper har kravet på vab-intyg tagits bort, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson vid försäkringskassan.

Annons

Modellen med vab-intyg har lett till mycket pappersarbete, både för föräldrar och för personal inom förskolan, konstaterar Niklas Löfgren.

Istället för det obligatoriska intyget kommer kontrollen framöver att ske genom slumpmässiga kontakter. På sikt kan det bli fråga om riktad kontroll.

Effekten av vab-intyget har dessutom varit svår att mäta.

– Genom sin utformning är det troligt att intyget har haft viss effekt. Samtidigt har det varit svårt att mäta. Det beror också på om det handlar om medvetet fusk eller att man gjort fel i ansökan om ersättning, säger Niklas Löfgren.

Men framför allt är frågan om de resurser som lagts på den här modellen för kontroll står i proportion till resultatet, enligt Niklas Löfgren.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons