Annons

Valdemar Lönnroth: Valdemar Lönnroth: Det har jag lärt av Sjuhärad

Entreprenörskap, fräcka märken, nätverksbyggande och en ibland lite spretig region. Här är mina intryck av åren i Borås och Sjuhärad, när jag nu lämnar för nya uppdrag.
Valdemar LönnrothSkicka e-post
Borås • Publicerad 27 oktober 2017
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
BT:s näringslivsreporter Valdemar Lönnroth lämnar nu tjänsten för andra uppdrag – här är erfarenheterna han tar med sig från Sjuhärad.
BT:s näringslivsreporter Valdemar Lönnroth lämnar nu tjänsten för andra uppdrag – här är erfarenheterna han tar med sig från Sjuhärad.Foto: Anton Hedberg

Jag kastades direkt in i ett pågående nyhetsskeende när jag anlände till Borås våren 2014 och jag blev varse att det inte bara var mode som var en het bransch, utan även den växande e-handeln. Och det hänger ju ihop med postordertraditionen.

Nyhetshändelsen var att konferensen E-handelsforum skulle arrangeras i Borås kommande år. Beskedet gavs på en plats där väldigt många möten arrangeras: Textile fashion center.

Annons

En sak som jag tycker är just typiskt för näringslivet här är det flitiga nätverkandet – frukost- och lunchmöten skapar mycket kontakter och har också lett till att företagare investerar i varandras företag och hittar nya samarbeten. Det kombinerat med en entreprenörskultur som på något sätt har rötterna i en knalleanda som i sin tur har ett visst släktskap med den kända Gnosjöandan, även om rötterna i bygderna skiljer sig åt en del.

De riktigt stora företagen är ju rätt frånvarande här, i varje fall om man räknar huvudkontor. Men med modemärken som kommer och går har jag fått möta en rik mylla av små och medelstora företag som skapar ett livaktigt företagsklimat. Och de har gått allt bättre för dessa bolag i takt med att konjunkturen vridits upp.

Ett sådant intressant bolag är det som kom att bli det sista företaget jag nu besökte i rollen som näringslivsreporter på BT – Centiro i Viared, vars IT-lösningar växer i och med digitaliseringen av handeln globalt. Det är ett av de här företagen som vill något mer med sin existens – där värdegrunden inte är ett dokument som någon HR-person sitter och gömmer i en pärm.

Ser man till Sjuhärad som en helhet är det samtidigt en region som vetter åt flera olika håll: Bollebygd och Mark orienterar sig ofta mot Göteborg (eller Halland). Och Ulricehamn och Tranemo är ju grannar med Småland och Jönköping. Och Herrljunga vetter ju mot Skaraborg och den stora slätten.

Det där kan ju bli lite spretigt, åtminstone har jag uppfattat att det är en av orsakerna till att samarbetet i Business region Borås har haft en del problem och rentav upphörde helt ett tag. Frågan är hur det står till nu? Men de många kontakterna med andra regionerna är ju också en styrka – bland annat när Göteborg och Borås på sikt knyts samman.

Själv kommer jag nu att bevaka näringslivet i Göteborg. Det finns många intressanta – och stora – företag och branscher att skriva om. Men den anda som finns här skulle onekligen Götet kunna lära sig en hel del av. Tack för mig!

Annons
Annons
Annons
Annons