Annons

Två dammråttor blir årets yrkeskvinnor

Städbolaget Dammråttans grundare AnnaKarin Ivarsson och Åsa Bruun kan titulera sig Årets yrkeskvinnor 2017.
Borås • Publicerad 26 september 2017
Åsa Bruun och AnnaKarin Ivarsson har under sina 17 år som egna företagare upplevt en attitydförändring när det gäller städning.
Åsa Bruun och AnnaKarin Ivarsson har under sina 17 år som egna företagare upplevt en attitydförändring när det gäller städning.

Varje år utser organisationen BPW, Business and professional women, en kvinna som har bidragit till att förbättra villkor för kvinnors karriär, hälsa eller ekonomiska oberoende. Men just i år får två personer utmärkelsen, och de får det för att de anses vara goda förebilder för andra kvinnor i yrkeslivet. På onsdag uppmärksammas de vid en prisutdelning hos BPW i Borås.

För 17 år sedan startade AnnaKarin Ivarsson och Åsa Bruun städbolaget Dammråttan i Borås, som i dag är verksamt i stora delar av Sjuhärad. De hade lärt känna varandra under en utbildning i organisation och ledarskap, och insåg snart att de delade samma värderingar och sug efter att starta eget. De såg en lucka på marknaden när det gällde hemstäd. Efter marknadsundersökningar och noggranna studier av marknaden drog de i gång Dammråttan AB. Efter ett år anställde de sin första städerska, och från mitten av 00-talet när rut-avdraget infördes tog verksamheten fart rejält.

Annons

Någon annan titel än städerska känner de inget behov av att använda.

– Kalla oss städerskor, lokalvårdare eller vad du vill, vi är lika stolta över det hantverk vi utför oavsett vad man kallar oss, säger AnnaKarin Ivarsson.

För det är ett hantverk, det arbete bolagets 50 anställda utför, poängterar hon. Men hon och kompanjonen Åsa Bruun har fått kämpa i motvind både när det gäller omgivningens syn på städyrket och hur öppna kunderna har vågat vara med att de anlitar städhjälp.

Det är just de två områdena som fick BPW att välja Dammråttans grundare till Årets yrkeskvinnor.

– Vi anser att de är ett föredöme för andra kvinnor. De bidrar till att höja statusen på ett typiskt kvinnoyrke, och även till att det anses vara mer accepterat numera att ta emot städtjänster. Det gynnar kvinnor i karriären som inte får lika stor arbetsbörda, säger Margaretha Olsson, ordförande för BPW:s Boråsavdelning.

Pristagarna berättar att de är stolta och glada över utnämningen.

– Det är så klart roligt att de har sett oss och tycker att vi är förebilder som företagare. AnnaKarin och jag vill lyfta hela branschen så att man ska se att vi är hantverkare som vilka som helst, säger Åsa Bruun.

– Och det har verkligen skett en attitydförändring. I början ville kunderna inte skylta med att de anlitade städhjälp, i dag är det mycket mer accepterat och inget hyschpysch kring städning, tillägger AnnaKarin Ivarsson.

Motiveringen

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons