Annons

Swedbank slår förväntningar

Swedbank redovisar en vinst på över 6 miljarder kronor för det fjärde kvartalet. Och vd Birgitte Bonnesen är nöjd.
Ekonomi • Publicerad 6 februari 2018
Birgitte Bonnesen. Arkivbild.
Birgitte Bonnesen. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Swedbank redovisar en vinst på över 6 miljarder kronor för det fjärde kvartalet. Och vd Birgitte Bonnesen är nöjd.

– Det har varit ett starkt kvartal och det har varit ett kanonår för Swedbank, säger Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank.

Annons

Bonnesen säger att det har varit en väldigt stark ekonomisk aktivitet i hela Sverige och det speglas i bankens resultat.

I rapporten skriver Swedbank att bostadsmarknaden "präglades av ett ökat utbud och i slutet av året började priserna på såväl bostadsrätter som villor att sjunka".

I hela Sverige sjönk priserna med 2,5 procent i december jämfört med december året innan. För bostadsrätter är nedgången 6,5 procent.

Ändå ökade Swedbank utlåningen till bostäder med 7,2 procent i årstakt i december.

– Det finns ett utbud som inte matchar efterfrågan. Det finns en missmatch mellan att det blir dyrare lägenheter och där har prisfallet varit, säger Bonnessen.

– Men det finns också småhus, villor och lägenheter i hela Sverige och det är något som vi ser i vårt resultat eftersom vi finns i hela Sverige. Vi är inte dominerande i Stockholm. Jag känner mig väldigt trygg med det här. Jag ser även i januari månad att det finns en god aktivitet, säger Bonnesen.

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på 6 016 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5 141 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5 868 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 6 326 miljoner kronor, från 6 000 miljoner kronor. Kreditförlusterna minskade till 311 miljoner kronor, från 593 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning till ägarna på 13.00 kronor per aktie, jämfört med 13.20 kronor förra året.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons