Annons

Svalare bomarknad sänker förväntningarna

Allt färre tror på att priserna kommer att fortsätta stiga på bostadsmarknaden, enligt SEB:s boprisindikator.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2017
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SEB:s privatekonom Jens Magnusson tycker att man nu kan tala om ett trendbrott.

Den så kallade boprisindikatorn från SEB ligger nu på 51, sju enheter lägre än för en månad sedan. Siffran speglar skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och de som tror att priserna sjunker det kommande året.

Annons

– Det är andra månaden i rad med en ganska betydande nedgång och dessutom en nedgång som sträcker sig över flera månader. Så nu tycker jag att man börja prata om ett trendbrott, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

På två månader har indikatorn fallit 12 enheter. Jämfört med senaste toppen i maj är nedgången 18 enheter. Förväntningarna har sjunkit i hela landet.

Jens Magnusson tror att de sjunkande förväntningarna på bopriserna har flera orsaker.

– Tre saker tillsammans som jag tror är viktiga är räntan, regleringar och att prisnivån har blivit så hög som den är, säger han.

Förväntningarna på reporäntan har stigit. Hushållen tror att reporäntan, som styr räntorna på bolånen, kommer att vara 0,2 procent om ett år, enligt SEB.

Myndigheter diskuterar ytterligare åtgärder för att dämpa pris- och skulduppgångarna, bland annat en ytterligare skärpning av amorteringskraven.

Men fortfarande tror en majoritet av hushållen på stigande priser. 1000 hushåll har tillfrågats i undersökningen, och 66 procent har svarat att priserna kommer att gå upp. Det är en nedgång med tre procentenheter, jämfört med förra månaden.

– Boprisindikatorn är fortfarande uppe på en historiskt relativt hög nivå, säger Jens Magnusson.

TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons