Näringsliv

Studieskulderna fortsätter att öka

Svenskarnas samlade studieskuld till staten fortsätter att växa. Skulden är nu uppe i 217 miljarder kronor. Men skulderna fördelar sig ojämnt. I Lund har var fjärde invånare gamla studielån – i Pajala bara var tjugonde invånare.
Ekonomi • Publicerad 19 januari 2018
Hur står det till med studieskulden? Besked till 1,5 miljoner låntagare kommer nu i dagarna.
Hur står det till med studieskulden? Besked till 1,5 miljoner låntagare kommer nu i dagarna.Foto: Jessica Gow/TT

Totalt 1,5 miljoner svenskar har studielån att betala tillbaka till statliga Centrala studiestödsnämnden (CSN). Snittskulden ligger på drygt 140 000 kronor per låntagare och totalsumman landar alltså på 217 miljarder. Det är fem miljarder kronor mer än för ett år sedan.

– Det är fler som lånar mer, beroende på att lånedelen i studiemedlet höjts. Men samtidigt blir vi bättre på att betala tillbaka, så det är inte så att statens risk ökar, säger kontorschef Maria Edström vid CSN.

Hon syftar på att andelen som får betalningsproblem, och blir ett ärende hos Kronofogden, minskar. Vid årsskiftet var andelen 6,4 procent, jämfört med 6,6 respektive 6,8 procent vid de två föregående årssluten.

– Det är förmodligen en kombination av att vi arbetar mycket för att sprida information om när man har rätt till nedsättning och avskrivning, och att konjunkturen är god, säger Maria Edström.

Staten får också in i runda slängar en miljard kronor per år i förtida inbetalningar från låntagare. I fjol var det 103 000 personer som krympte sin skuld snabbare än vad de behövde.

– Oftast är det personer som har en relativt låg skuld, och vill bli av med den, säger Maria Edström.

Generellt är studielåntagarna koncentrerade till storstads- och universitetsregionerna. Lund har den högsta invånarandelen med studieskulder: 26 procent. Räknar man bort alla barn och gamla i kommunen innebär det att studieskulder snarast är regel bland vuxna i yrkesverksam ålder i Lund. Lägst andel kommuninvånare med studieskulder finns i Pajala (5 procent), Eda (5,8 procent), Dorotea (5,9 procent) och Hylte (5,9 procent.)

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.