Annons

Storägare vill splittra Volvokoncernen

AB Volvos storägare Christer Gardell vill knoppa av anläggningsmaskiner och båtmotorer från koncernen, helst redan nästa år. Volvo bör ha fullt fokus på lastbilar, säger Gardell till Dagens Industri.
Fordonsindustri • Publicerad 25 september 2017
Christer Gardell och hans aktivistbolag Cevian capital vill splittra AB Volvo i tre separata bolag.
Christer Gardell och hans aktivistbolag Cevian capital vill splittra AB Volvo i tre separata bolag.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Cevian Capital, med Christer Gardell i spetsen, är största aktieägare i AB Volvo med 8,3 procent av kapitalet och 14,8 av rösterna på årsstämman. Gardell är nöjd med Volvos utveckling de senaste åren. Men nu vill han att styrelsen granskar möjligheterna att renodla verksamheten.

Både tillverkningen av båtmotorer i Volvo Penta och anläggningsmaskinerna i Volvo CE bör läggas i separata, börsnoterade bolag, anser han. Bägge verksamheterna är lönsamma.

Annons

– De skulle må bättre av eget rampljus och samtidigt förgylla Stockholmsbörsen, säger Christer Gardell till Dagens Industri.

Kvar i Volvo blir då lastbilarna, bussarna och finansverksamheten. Alltså i praktiken en kopia av Scania, skriver DI.

– En uppdelning bör ske nästa år. Jag menar att argumenten för renodling är starkare än någonsin – inte minst för att Volvo fått ordning på sidoverksamheterna i nuvarande struktur, säger Gardell.

Det finns globala utmaningar på inom den dominerande lastbilsrörelsen.

– Kina kommer sannolikt att bli Volvos största marknad och det är oerhört viktigt att man etablerar sig på marknaden tidigt och med framgång, säger Gardell.

Volvo är världens näst största lastbilskoncern med sex varumärken; Volvo, Renault, Mack, UD, Dongfeng och Eicher.

TT
BT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons