Annons

Stark arbetsmarknad väntar drönarstudenter

Det surrar konstant i den gråkalla novemberluften när Sveriges första drönarklass har praktik på flygfältet i Ljungbyhed i Skåne.
För de 25 studenterna spås en gyllene arbetsmarknad.
Sverige • Publicerad 20 november 2017
En radiostyrd drönare utrustad med kameraFoto: Fredrik Sandberg/TT

– Det finns så mycket man kan göra. Det är bara fantasin som sätter gränser för oss, säger Anna Birghamre.

Hon är utbildad kart- och mättekniker och plussar nu på med ett års yrkeshögskoleutbildning till kommersiell drönaroperatör.

Annons

– Det kommer att användas mycket drönare i byggbranschen framöver, säger hon.

Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige och har lockat till sig studerande i vitt skilda åldrar – från 19 till 84 år. Några är piloter och flygmekaniker under omskolning, för andra är flygvärlden helt ny.

– Det svåraste har nog varit just aerodynamik och lagar som vi har varit tvungna att plugga på. Det roligaste är att flyga. Det är kul att vara uppe i luften, säger Victoria Larsson, när hon kommer ut från en container som rymmer en mobil kommunikationscentral för drönare av större, helikopterliknande modell.

Att styra en drönare är egentligen ganska lätt och många privatpersoner i Sverige har redan skaffat egna. Men för att använda dem professionellt krävs kunskap och kravet på utbildning kommer att öka, det är utbildningsledare Tommy Magnusson övertygad om.

– Det är ett behov som växer fram. Företagen är intresserade av våra studenter, säger han.

Inom skogs- och jordbruk används drönare till exempel för att få överblick över stormskador i skogen eller gödslingsbehovet på stora jordarealer.

Räddningstjänst och polis kan använda drönare för att söka efter försvunna personer och i byggbranschen används de för mätning och visualisering. På sikt kommer drönare också att användas för att frakta varor.

– Arbetsmarknaden är enorm just nu. Det händer så mycket kopplat till obemannade farkoster, säger Per Malmström från företaget Cybaero, som är på plats i Ljungbyhed den här dagen för att låta eleverna provflyga företagets drönare.

I takt med att drönarna blir fler kämpar myndigheterna med att uppdatera reglerna för deras framfart. Än så länge görs det på nationell nivå, men samtidigt utvecklas ett övergripande regelverk på EU-nivå som väntas bli klart kring 2020-2021. Då kommer det bland annat att ställas krav på riskbedömningar och planerat underhåll av drönare.

– Det är en bransch under stor utveckling, det är mycket som har hänt på senare år och regelverket har inte hängt med riktigt, säger Tommy Magnusson.

Annons

Anna Nordbeck vet inte riktigt vad hon ska jobba med i framtiden.

– Det är så himla mycket man kan syssla med, så jag försöker fortfarande att hitta min nisch.

Hon beskriver sig själv som tekniknörd och när hon hörde talas om den nya utbildningen bestämde hon sig direkt för att söka. Hon har inte ångrat sitt val.

– Det finns jättemånga möjligheter.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons