Annons

Råvarans tid är nu

Det gångna året var råvarans tid. I takt med ökat tryck i världsekonomin steg efterfrågan och såväl olja som guld och andra metaller noterade rejäla prisuppgångar.
Ekonomi • Publicerad 29 december 2017
Guldpriset har ökat med tolv procent det senaste året.
Guldpriset har ökat med tolv procent det senaste året.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Guldet har blivit tolv procent dyrare sedan förra årsskiftet. Men de riktiga stora metallvinnarna är av något mindre ädel art.

Priset på koppar steg med 32 procent och är nu det högsta på nästan fyra år. Aluminiumpriset har samtidigt ökat med 35 procent medan zinken blivit 28 procent dyrare under året.

Annons

Rusningen efter metaller har gynnat världens gruvbolag. Exempelvis Boliden har stigit med 18 procent på börsen i år, men sett på de senaste två åren handlar det om ett kurslyft på närmare 180 procent.

Ett annat gruvbolag som rosat aktiebörsen är Lundin Mining som klättrat 26 procent på börsen i år. Råvaruboomen har till och med fått de nya ägarna till Pajalagruvan att plocka fram borrutrustningen.

Även oljan har lyft rejält i år sedan efterfrågan stigit och oljekartellen Opec plus ytterligare några oljejättar, såsom Ryssland, lyckats enas kring att hålla tillbaka produktionen, utbudet. Ett fat Nordsjöolja (Brent) har på ett år stigit nästan 17 procent i pris, till 65 dollar fatet. Men det är fortfarande långt kvar till toppnivåerna på över 100 dollar fatet under åren 2011-2014.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons