Annons

Oväntad pensionssmäll väntar tusentals

Tusentals, kanske tiotusentals pensionärer åker på en oväntad inkomstchock nästa år. Effekter av ett gammalt tjänstepensionsavtal i den kommunala sektorn gör att vissa kommer att tappa uppemot 800 kronor i månaden.
Sverige • Publicerad 20 december 2017
Tuff oväntad smäll väntar många pensionärer nästa år. Arkivbild.
Tuff oväntad smäll väntar många pensionärer nästa år. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Runt 150 000 pensionärer som jobbat i kommuner och landsting berörs av det tekniskt krångliga kollektivavtalade pensionsavtalet. Men effekterna är desto lättare att förstå. För vissa, oklart hur många, handlar det om 800 kronor mindre per månad, en ansenlig summa på redan i många fall låga pensioner.

– Det här är oerhört olyckligt, säger Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal.

Annons

Hur många som åker på den värsta smällen vet inte parterna, fack och arbetsgivare, ännu.

– Men de som har allra sämst pensioner påverkas minst, säger Anna-Maria Carlsgård.

Klart är att det rör cirka 150 000 pensionärer som mer eller mindre får sänkt tjänstepension nästa år, även om det inte är givet att alla dessa får det sämre när andra saker som bostadsbidrag och allmän pension räknas in, enligt Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Framför allt är det de som är födda 1937 eller tidigare som berörs, säger Niclas Lindahl.

Men det finns även andra, däribland många sjukpensionärer som är yngre än så, som berörs.

Bakgrunden är pensionsavtalets, PA-KL, konstruktion som tidigare hängde ihop med den allmänna pensionen, ATP. När ATP-pensionen skrotades tvingades de kommunala arbetsgivarna och facken att skruva på avtalet för att anpassas till det nya läget. Att effekten skulle bli så här drastisk förstod åtminstone inte facken.

– Nej, det gjorde vi inte, säger Anna-Maria Carlsgård.

Kommunal har än så länge inte krävt någon kompensation av arbetsgivarparten SKL i några regelrätta förhandlingar.

– Just det här problemet har vi inte fått någon respeons för, säger Carlsgård.

Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr den allmänna pensionen. Den negativa effekten har uppstått även tidigare år, men då i mindre omfattning. Vissa år, de senaste tre åren, när läget varit det motsatta, låg inflation, har å andra sidan de kommunala pensionärerna gynnats något, enligt Niclas Lindahl.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons