Annons

NCC rasar efter vinstvarning

NCC har stora problem med lönsamheten. Byggbolaget gör nu stora nedskrivningar av byggprojekt i framför allt anläggningsverksamheten och resultatet för fjärde kvartalet bedöms landa nära noll, enligt ett pressmeddelande från bolaget.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2017
STOCKHOLM 20171010 NCC - byggbolag. NCC huvudkontor vid Järva Krog i Solna. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050Foto: Pontus Lundahl/TT

– De har haft problem tidigare med nedskrivningar framför allt i Norge inom affärsområdet Infrastucture. Det är väl lite relaterat till gamla nedskrivningar och sedan är de försiktigare i beräkningarna framöver, säger Hjalmar Ahlberg, analytiker på Kepler Cheuvreux.

Aktien rasar på Stockholmsbörsen efter beskedet, minus sju procent vid halv elva, och drar även med sig konkurrenten Skanska som backar mest av börsens tungviktare, minus 1,3 procent.

Annons

– De följer med men det här känns ändå mer bolagsspecifikt, säger Ahlberg.

Att dagens vinstvarning från NCC skulle vara en ny indikator på generella problem, exempelvis högre kostnader, i byggbranschen, tror man inte från analytikerhåll.

– Det här är kopplat till dålig projektledning och att det inte har varit kontroll i projekten, säger Ahlberg.

NCC-ledningen aviserar stora kostnadsbesparingar i samband med vinstvarningen, på i storleksordningen 200 miljoner kronor.

Resultatet för kvartalet belastas med 315 miljoner kronor för ökade avsättningar i bygg- och anläggningsprojekt. Resultatet belastas dessutom med ytterligare 75 miljoner kronor på grund av omstruktureringskostnader för sänkta omkostnader och för avgångsvederlag till tidigare vd.

"Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen", skriver tillförordnade koncernchefen Håkan Broman.

TT har tidigare skrivit om att svenska bostadsutvecklare i storstäderna går på knäna efter höstens prisfall på bostäder.

TT: Kan NCC:s vinstvarning kopplas till krisen hos bostadsutvecklarna?

– Nej, det är väldigt lite kopplat till affärsområde Buildings och dessutom gäller det Danmark. Det har inget med den svenska bostadsverksamheten att göra, säger Hjalmar Ahlberg.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons