Annons

Mer optimism om bomarknaden

Det värsta boprisfallet kan ha stannat upp, visar SEB:s boprisindikator. ”Men det är för tidigt att blåsa faran över”, säger bankens privatekonom Jens Magnusson.
Bostadsmarknad • Publicerad 12 februari 2018
Fler tror att bostadspriserna kommer att stiga, enligt en undersökning från SEB. Arkivbild.
Fler tror att bostadspriserna kommer att stiga, enligt en undersökning från SEB. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Något färre tror nu på sjunkande bostadspriser jämfört med för en månad sedan, visar SEB:s återkommande mätningar av hushållens förväntningar om prisutvecklingen. Av de tillfrågade hushållen svarade 41 procent att bopriserna kommer att backa, en förändring från 43 procent i januari.

34 procent tror i stället att priserna kommer att stiga, vilket är en ökning med 4 procentenheter.

Annons

Under hösten föll bostadspriserna kraftigt, så även SEB:s boprisindikator.

– Det verkar ha stannat upp nu, säger Magnusson.

På onsdag kommer nya månadssiffror från Mäklarstatistik för januari och Magnusson räknar med högre priser jämfört med december, men så brukar säsongsmönstret se ut.

– Men det står fortfarande och väger.

Förra veckans börsras påminner också om känsligheten – en börsfrossa som väcktes av oro för stigande räntor, något som också lär pressa bostadspriserna om ränteuppgången blir verklighet och inte bara som hittills, mest en rädsla.

– Inget utvecklas i vakuum, speciellt inte bostadsmarknaden, säger Magnusson.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons