Annons

Kommun ska testa framtidens kollektivtrafik

Hans idé kan förändra vad kollektivtrafik är. Efter att ha fått hjälp av Connect i Broås tar nu entreprenören Kirill Blazhko nästa steg och testar sin innovation i Härnösand.
Borås • Publicerad 25 september 2017
Nu ska Härnösand testa Kirill Blazhkos system för kollektivtrafik.
Nu ska Härnösand testa Kirill Blazhkos system för kollektivtrafik.Foto: Valdemar Lönnroth, Valdemar Lönnroth

BT skrev i juni om Kirill Blazhko och hans projekt Tunnll som fått hjälp av Connect väst och lokala näringslivspersoner. Det handlade om en innovativ idé om hur man skulle ändra kollektivtrafiken.

Med hjälp av ett IT-system använder man passagerares mobildata och räknar ut var bussar kan stanna. Och hållplatserna är flexibla, resenärer dirigeras till en plats som är optimerad efter var de befinner sig. Dessutom kan passagerare knappa in i en app var de ville åka och vad de till exempel vill handla, så får de besked om var de ska gå på och av.

Annons

Kirill Blazhko vann näringslivspriser för sin idé och har gärna velat testa den i Borås. Men nu står det klart att det blir ångermanländska kommunen Härnösand som blir först att testa det flexibla kollektivtrafiksystemet. Kommunstyrelsen i Härnösand har godkänt ett test av projektet och förutom Tunnll – via sitt företag Skantek – så medverkar en lokal bussentreprenör. Projektet får medfinansiering av statliga Vinnova.

– Det är roligt att kunna testa systemet. Det här kommer också att visa hur passagerarna använder systemet vilket hjälper oss utveckla systemet vidare, säger Kirill Blazhko.

Projekttiden är tvåårigt. Han förklarar att han inte utesluter att få testa det i Borås också.

– Det är jag fortfarande intresserad av.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons