Annons

Ingves vill se avtrappat ränteavdrag

Riksbankschef Stefan Ingves vill se både ett avtrappat ränteavdrag och skärpt amorteringskrav för att kyla ner bostadsmarknaden.
Ekonomi • Publicerad 28 september 2017
Stefan Ingves vill kyla ner bostadsmarknaden.Foto: Christine Olsson/TT

– Om jag pratar för mig själv bör man göra båda, säger han men vägrar svara på om han är tillgänglig för att fortsätta som chef för Riksbanken.

Frågan kring vilket alternativ som är mest lämpligt ställdes av vänsterpartisten Håkan Svenneling under finansutskottets utfrågning av Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén. Medan Ingves vill se båda alternativen föredrar dock Flodén ett skärpt amorteringskrav som det bättre alternativet på kort sikt.

Annons

– Det stärker hushållens egna finanser, säger Flodén.

Det går dessutom att snabbt dra tillbaka om läget på bostadsmarknaden så kräver, resonerar Flodén som säger att slopandet av ränteavdraget inte löser den höga skuldsättningen på bostadsmarknaden på kort sikt.

Finansinspektionen siktar på att lägga fram ett skarpt förslag om skärpt amorteringskrav i höst, medan politikerna i allt större utsträckning börjar snegla på att begränsa det skattemässiga avdraget på räntekostnaderna.

Enligt Riksbanken är överhettningen på bostadsmarknaden egentligen inte en sak för Riksbankens räntepolitik, utan mer en strukturell fråga för bostadspolitiken.

Martin Flodén ifrågasätter om den höga byggtakten i Sverige sker på rätt ställen och om det är rätt sorts bostäder som byggs.

– Jag vill inte säga att det är fel sorts byggande men det behövs en ökande bevakning här, säger han.

På en helt annan fråga, den om Stefan Ingves kan tänka sig att sitta kvar som chef när hans mandat går ut vid årsskiftet, eller om han ens är tillgänglig eller intresserad, vägrar Ingves att ge något svar:

– Det är en fråga för riksbanksfullmäktige, upprepar han till svar på alla frågor om detta från journalister efter utfrågningen i finansutskottet.

Enligt uppgift till TT väntas riksbanksfullmäktige på fredag besluta om vem som blir ny chef för riksbanksdirektionen.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons