Näringsliv

Hon satsar på shopping i Skene

Hon älskar mode, har slutat e-handla och ser personlig service som vägen till lyckat företagande utanför storstaden – Anna Persson tror på kombinationen shopping och umgänge.
Skene • Publicerad 17 oktober 2017
Anna Persson tror att den fysiska handeln blir starkare när aktörer går ihop.
Anna Persson tror att den fysiska handeln blir starkare när aktörer går ihop.

När Anna Persson och hennes syster var små lekte de gärna med barbiedockor. Systern brukade klippa av håret på dockorna. Anna föredrog att testa olika kläder för att se vad barbiedockorna passade bäst i. I dag jobbar systern som frisör, och Anna Persson driver eget företag inom just mode och styling.

Företagarresan började för fem år sedan. Anna var relativt nybliven mamma, var anställd på en mataffär och trivdes i stort med att jobba inom handel. Men så skulle arbetstiderna förlängas till 23 vissa kvällar, vilket blev den där sista skjutsen som behövdes för att hon skulle ta steget att starta eget. Hon jobbade redan extra med att resa runt och sälja smycken, och snart utökades verksamheten med kläder.

– Jag ville ha friheten att bestämma själv över mina arbetsdagar. Jag hade handlat Capri collection på nätet och kände att jag ville sälja märket själv, säger Anna Persson.

Hon kontaktade bolaget, som visade sig ligga i Borås och leverera till butiker i hela landet. Någon särskild butik med enbart det klädmärket fanns inte i Sjuhärad. Snart inreddes ett rum i Anna Perssons villa till butik. Här började hon ta emot kunder, ibland enstaka personer, ibland grupper. Hon åkte även runt på så kallade homepartyn, privata tillställningar där väninnor träffades för att umgås och handla.

”Jag ville ha friheten att bestämma själv över mina arbetsdagar. /Anna Persson”

– Jag såg att det fanns ett sug efter att umgås och handla samtidigt. I dag när folk har så mycket att göra vill man kanske inte lägga en ledig dag på att åka till ett shoppingcenter när man kan få det på hemmaplan, säger hon.

Ju mer verksamheten växte, desto större blev behovet att separera arbets- och familjelivet. För ett år sedan flyttade Style 4U in i en lokal i en av Skenes industrifastigheter. Lokalen gjorde det möjligt att bredda konceptet. I dag arrangerar hon after work och andra tillställningar i sin kombinerade butik och matsal. Upplägget går oftast ut på att en grupp kvinnor under en kväll äter, dricker och handlar. Anna Persson har som ambition att ge individuella råd och tips till deltagarna.

Mat och shopping går hand i hand, anser Anna Persson som anordnar träffar där deltagarna äter, dricker och handlar.
Mat och shopping går hand i hand, anser Anna Persson som anordnar träffar där deltagarna äter, dricker och handlar.

De senaste åren har hon studerat bland annat handel och affärsmannaskap, och i våras läste hon en stylingutbildning i Göteborg. Kursen gick hon främst för att ha ett papper på sin kunskap.

– Jag har nog alltid haft lätt för att se vad som gör olika människor fina, men nu har jag ett certifikat på det också.

Ju längre hon jobbar med mode och styling, desto mer övertygad blir hon att hon vill gynna handeln på orten. Dagarna då hon själv e-handlade är förbi. I dag försöker hon hitta det mesta familjen behöver i Skene och Kinna med omnejd. Därför planerar hon särskilda personal shopper-turer där hon åker runt med kunden till de lokala butikerna. Dessutom ligger hon i startgroparna att etablera sig i Varberg. Sedan några veckor förfogar hon över en del i en frisörsalong i staden, och förhoppningen är att hon så småningom ska kunna utöka med en eget butik.

– Jag tror på det personliga, att folk vill ha en trevlig stund när de handlar. Och det hade varit jätteroligt att växa och ha anställda.

Sedan förra året driver Anna Persson egen butik i Skene.
Sedan förra året driver Anna Persson egen butik i Skene.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.