Annons

Fler turister från USA valde Sverige i somras

Fler turister från USA valde Sverige i somras
Antalet turister från USA ökade med 39 procent i somras jämfört med förra året. Utländska turister totalt ökade med tre procent.
– Det är en bra, stabil tillväxt, säger Björn Arnek, branschekonom.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2017
Antalet turister från USA ökade med 39 procent i somras jämfört med förra sommaren. Arkivbild.
Antalet turister från USA ökade med 39 procent i somras jämfört med förra sommaren. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amerikanska turister ökade mest av de utländska turisterna i somras jämfört med förra sommaren. Det visar Tillväxtverkets statistik över antal gästnätter på hotell, campingar, vandrarhem och liknande.

"Att så många har valt att besöka Sverige beror på en rad faktorer, bland annat fler flyglinjer, men också att landet upplevs säkert och att det är hög kvalitet på boende och mat", skriver Eva Östling, vd för Visita, Svensk besöksnäring, till TT.

Annons

Den ovanligt starka amerikanska dollarn runt nyår förra året kan ha bidragit till att många amerikaner såg Sverige som en prisvärd semester att boka till sommaren, enligt Björn Arnek, branschekonom på Visita.

Tittar man på utvecklingen sedan 2012 står kinesiska turister för den största ökningen – nästan 146 procent. Sommaren 2017 kom drygt 172 000 turister från Kina till Sverige.

De flesta turisterna kommer fortfarande från Norge och Tyskland. Totalt ökade antalet gästnätter för utländska turister med tre procent i sommar jämfört med förra sommaren.

– Jag skulle säga att det är ganska normal tillväxt. Men om man ser på det så här – vi har haft en tillväxt på tre procent på sommaren under lång tid, i säkert 40 år, då blir det rätt många turister efter ett tag, säger Björn Arnek.

Matilda Träff/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons