Annons

Färre unga är arbetslösa

Ungdomsarbetslösheten är nu nere på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008. I november var 55 000 arbetslösa ungdomar inskrivna – en halvering jämfört med 2012.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2017
Hälften så många ungdomar är arbetslösa i dag jämfört med 2012.Foto: Jessica Gow/TT

Siffrorna presenteras i en ny rapport från Arbetsförmedlingen. I den framgår också att den så kallade 90-dagarsgarantin, det vill säga att Arbetsförmedlingen inom 90 dagar ska kunna ge ett erbjudande som leder till arbete eller utbildning, nu är uppnådd.

"Det är glädjande att målet för 90-dagarsgarantin nu är uppnått. Vi vet att det ger bäst effekt att nå ungdomarna tidigt. Ungdomsgarantin har stor betydelse för att hålla arbetslösa ungdomar aktiva och ge stöd åt dem som står längre från arbetsmarknaden", säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Annons

Dock finns fortfarande vissa grupper som har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Bland dessa märks de som saknar fullständig gymnasieutbildning, har nedsatt arbetsförmåga eller är födda utanför Europa.

Dessa riskerar att bli kvar längre i arbetslöshet, skriver Arbetsförmedlingen i rapporten.

"Den här bilden visar att Arbetsförmedlingen måste fortsätta att inom ramen för ungdomsgarantin erbjuda ett tidigt, individuellt stöd till de ungdomar som behöver det. Här är samverkan med kommuner nödvändig, inte minst när det gäller att få fler ungdomar i utbildning", säger Mikael Sjöberg.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons