Annons

Engtex valde Vist framför Mullsjö

I Mullsjö skulle tillståndet ta tre år, i Ulricehamn bara ett halvår – nu står Engtex nya produktionsanläggning klar på Vist industriområde.
Ulricehamn • Publicerad 4 oktober 2017
Under oktober smyger verksamheten i gång i Engtex nya produktionsanläggning på Vist industriområde strax norr om Ulricehamn. Vd: Patrik Johansson spår att efterfrågan på bolagets nya produkt kommer att öka.

I juni förra året berättade BT om industriföretaget Engtex som planerade att utöka sin verksamhet och bygga nytt i Ulricehamn. Bolaget hade vuxit ur sina lokaler i Mullsjö och hade sedan lång tid sett sig om efter något nytt. Men omgiven av bostäder mitt i samhället var chansen att expandera på hemmaplan obefintlig. Och att bygga nytt i samma kommun visade sig också vara knepigt. Det berodde främst på själva anledningen till expansionen.

Engtex tillverkar tekniska textilier till industrin, exempelvis materialet till sågbyxor, asfaltsarmering och takbeklädnad. De senaste åren har Engtex upplevt en allt större efterfrågan på ett material som kan ersätta tjärpapp. Det består av nätliknande textil som kläs med plast. Det är detta som kommer att ske i den nya fabriken i Ulricehamn. Men den nya typen av produktionen krävde ett särskilt miljötillstånd. I Mullsjö skulle det ta tre år att få tillståndet. I Ulricehamn trodde miljö- och samhällsbyggnadskontoret att åtta månader skulle krävas, men efter ett halvår var allt klart, berättar Engtext vd Patrik Johansson.

Annons

Den 5 400 kvadratmeter stora fastigheten, varav 4 800 består av produktionsyta, har stått klar sedan i somras. Nu under oktober smyger produktionen igång för att successivt öka i takt med att nya uppdrag tillkommer.

Patrik Johansson visar den nya beläggningsmaskin som utgör hjärtat i produktionen. Från en 6 000 meter lång och 4.40 meter bred rulle matas textilen, som passerar ett slags plastbad där fibrerna kläs med flytande PVC. Därefter väntar två torkstationer innan produkten är klar och redo för leverans.

– Den här behandlingen gör materialet starkare och förhindrar att det tar upp vatten. Trenden går från klassisk tjärpapp till de här materialen som är slitstarka och har längre livslängd, förklarar Patrik Johansson.

Den nya produktionsanläggningen innebär en investering på omkring 55 miljoner kronor, och bolaget kommer enligt Patrik Johansson att på sikt växa med 35 procent. Under våren har några personer anställts till fabriken i Mulljö. Dessa kommer snart att flyttas över till Ulricehamn, där även ytterligare rekryteringar är på gång.

Förutom den nybyggda fastigheten har bolaget 25 000 kvadratmeter tomtmark för att vid behov bygga en lika stor anläggning. Dessutom har Engtex option på en tomt intill på 10 000 kvadrat.

– Vi vill inte göra om samma misstag som i Mullsjö och bli trångbodda direkt. Vi ser att efterfrågan på de här produkterna bara kommer fortsätta öka, säger Patrik Johansson.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons