Annons

Elkunder har betalat tusenlappar för mycket

Elnätsbolagen har de senaste åren kunnat höja priserna betydligt mer än motiverat. Nu föreslår en utredning skarpare regler som om de gällt hade inneburit 1 000 kronor lägre avgift per år.
Ekonomi • Publicerad 24 oktober 2017
De stora elbolagens höjningar av nätpriserna har fått kraftig kritik. Nu kommer förslag som ska begränsa liknande höjningar i framtiden. Arkivbild
De stora elbolagens höjningar av nätpriserna har fått kraftig kritik. Nu kommer förslag som ska begränsa liknande höjningar i framtiden. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

De senaste årens kraftiga höjningar av elbolagens nätavgifter ska bromsas. Statliga Energimarknadsinspektionen (EI) lämnade i dag över en utredning till regeringen med flera åtgärder som konsumenterna kommer att gynnas av.

Nu ska förslaget ut på remiss, men energiminister Ibrahim Baylan (S) lovar redan hårdare tag gentemot elnätsföretagen.

Annons

– Utan tvekan kommer det bli en skärpning, säger han på en pressträff.

Men de redan genomförda kraftiga höjningarna kan inte regeringen göra något åt, enligt Baylan.

Villaägarnas förening har de senaste åren varit den hårdaste kritikern mot eljättarnas prishöjningar och också varit pådrivande för att regeringen skulle tillsätta den nu överlämnade utredningen. Villaägarnas samhällspolitiska chef Jakob Eliasson är efter en första snabb genomläsning nöjd med förslagen.

– Som jag kan bedöma det nu är det positivt. EI kan inte ta det här i mål ensam, men myndigheten har gett regeringen viktiga delar för att styra upp det här för framtiden, säger han.

När det gäller EI:s räkneexempel, som visar att nätpriserna med de nya föreslagna reglerna under den nuvarande tillståndsperioden, 2016–2019 fått höjas högst 2–2,5 procent istället för 5,85 procent, så är det en hypotetisk beräkning, menar Eliasson. Enligt det exemplet skulle kostnaden för en normalvilla ha blivit 1 000 kronor lägre per år än vad många elkunder betalar i dag.

– Vi hade varit nöjda om de lägre nivåerna gällt under nuvarande period, men nu blir det bara ett räkneexempel.

EI:s ställföreträdande generaldirektör Tony Rosten pekar på flera faktorer som inneburit att elnätsföretagen kunnat ta ut betydligt högre priser än motiverat. Elföretagen brukar försvara sig med dyra och nödvändiga investeringar i elnäten, men de investeringarna motiverar enbart prisökningar på en procent per år.

– Långt lägre än de 6–8 procenten per år som vi sett, säger Tony Rosten.

Dessutom föreslår EI att den särskilda riskpremien som företagen får räkna med tas bort. Beräkningsunderlaget som legat till grund för de avgifter bolagen kunnat ta ut har också baserats på felaktiga prognoser. Nu ska beräkningarna fastställas på faktiska utfall, enligt Tony Rosten.

Villaägarnas hårdaste kritik mot de stora elbolagens prishöjningar är att de motiverats av nödvändiga investeringar i elnäten. Det har hela tiden i stället handlat om att öka ägarnas vinst, enligt Villaägarna.

EI föreslår också att längre avskrivningstider ska gälla för elnätsanläggningar, vilket kommer att innebära billigare fakturor för kunderna.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons