Annons

Bombardierchef kan få hårt straff för muta

Fem års fängelse och utvisning.
Korruption • Publicerad 19 september 2017
Bombardiers huvudkontor i Liljeholmen i Stockholm. Arkivbild
Bombardiers huvudkontor i Liljeholmen i Stockholm. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Åklagaren var inte nådig när han yrkade på straff för den ryske säljchef på svenska Bombardier som misstänks för grovt mutbrott.

Den 37-årige chefen misstänks ha mutat en myndighetsföreträdare i Azerbajdzjan när det svenska teknikföretaget vann en upphandling av signalsystem för järnvägen 2013.

Annons

Åklagaren Thomas Forsberg radade vid sin avslutande plädering i Stockholms tingsrätt upp en rad, i hans ögon, försvårande omständigheter. Inte minst värdet på affären – cirka 2 miljarder kronor, varav den lokala partnern – mottagare av den misstänkta mutan – tjänar minst 600 miljoner kronor.

Forsberg motiverade också sitt straffyrkande med att "avskräcka svenskt näringsliv att göra på liknande sätt".

Åklagaren återkom till besvärande mejl som säljchefen skrivit till sina chefer och kollegor:

37-åringen "har skrivit ord efter ord, mening efter mening, stycke efter stycke, närmast en uppsats om hur man har samarbetat. En lång beskrivning av hur man är i maskopi. Den här bevisningen är blytung", sade Forsberg.

Han påpekade samtidigt att högre svenska chefer på Bombardier kunde ha "tryckt på stoppknappen". Utredningen mot dem fortsätter.

37-åringen förnekar brott.

På onsdagen avslutas rättegången med försvarets plädering.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons