Annons

Bomarknad på spänn inför nya siffror

Det största raset sedan finanskrisen 2008. Det spår analytiker inför torsdagens mäklarstatistik för november. Mäklare i Stockholm vittnar också om en allt tuffare marknad.
Ekonomi • Publicerad 13 december 2017
Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det väsentliga just nu är att köparna har svårt att köpa på grund av att banken kräver att man sålt sin egen lägenhet först. Det ger en inlåsningseffekt och det är oroväckande för vad som kan hända med marknaden och hela ekonomin, säger Lisa Kalin, mäklare på Diplomat fastighetsmäkleri.

Det är tisdag lunch på Kungsholmen i centrala Stockholm. Mäklaren Lisa Kalin håller en omvisning av en trea på runt 85 kvadratmeter. Efter en halvtimme kan hon packa ihop sina grejer och blåsa ut de tända ljusen i vardagsrummet och på balkongen.

Annons

Resultatet: noll spekulanter.

Och enligt Kalin är alltså en starkt bidragande orsak till det ljumma intresset bland köpare att bankerna nu allt oftare kräver att den som ska köpa en lägenhet först har sålt sin.

– Marknaden står ganska still just nu, säger Kalin.

Just detta krav är något som har kommit de senaste två månaderna, enligt Kalin. Och det sammanfaller med marknadens utveckling.

– Det började vända i mars 2017 men rejält vände det nu i oktober, då märkte man tydligt att priserna gick ner, säger Kalin, och tillägger att känslan är att antalet försäljningar har minskat kraftigt under november.

Under torsdagen kommer också siffror som ytterligare kan befästa läget på bostadsmarknaden. Då landar november månads siffror från Svensk Mäklarstatik och även Hox-index från Valueguard presenteras.

I princip alla analytiker tror på fortsatt sjunkande priser, i så fall för tredje månaden i rad.

Nordea räknar med att Hox-index sjunker tre procent säsongsrensat i november jämfört med föregående månad.

Det skulle i så fall vara den största nedgången sedan oktober 2008, månaden efter Lehman Brothers-kollapsen och finanskrisen.

– Om vi får rätt är det en bekräftelse på den nervositet vi sett på bostadsmarknaden under hösten. Det finns en fundamental förklaring, det ökade utbudet på marknaden efter sommaren, både när det gäller nyproduktion och det gamla beståndet, säger bankens chefsanalytiker Andreas Wallström.

Annons

– Sedan kommer såklart psykologi och en försiktighet som i sig driver ned priserna.

Nordeas prognos delas av merparten av analytikerna. SEB tror på en nedgång gällande Hox-index på 2,5 procent jämfört med oktober och även Handelsbanken, Swedbank och Danske Bank räknar med en rekyl.

– Det är en stor nedgång, säger Andreas Wallström om Nordeas prognos.

– Men det finns skäl att vara hoppfull och tro att vi når botten ganska snart. Utvecklingen de senaste veckorna har visat på en tydlig stabilisering.

Samtidigt väntar fler visningar för mäklaren Lisa Kalin med en ny strategi. Anledningen är att det ökade utbudet av lägenheter till försäljning gör att det är hård konkurrens om att få spekulanter till de traditionella söndagsvisningarna.

– Fler lunchvisningar har tillkommit för att man ska kunna locka till sig folk, säger hon.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons