Annons

Årets företagare utsedd – har dubbel anledning att fira

Nu står det klart vilka som tar hem priserna i Årets företagare i Ulricehamn. Den tyngsta utmärkelsen hamnade i de norra kommundelarna.
Ulricehamn • Publicerad 18 juni 2021
Åke Törnqvist, Blidsbergs mekaniska, är Årets företagare i Ulricehamn. Här flankeras han av prisutdelarna Lena Christoffersson, Wiktor Öberg, Mikael Pettersson, Camilla Palm och Jerker Frilander, och sin fru Vivianne Törnqvist bakom blombuketten.
Åke Törnqvist, Blidsbergs mekaniska, är Årets företagare i Ulricehamn. Här flankeras han av prisutdelarna Lena Christoffersson, Wiktor Öberg, Mikael Pettersson, Camilla Palm och Jerker Frilander, och sin fru Vivianne Törnqvist bakom blombuketten.Foto: Pernilla Rudenwall

Det blev Åke Törnqvist på anrika Blidsbergs mekaniska AB som tog hem titeln Årets företagare 2021. Det avslöjade Företagarna Ulricehamn och Näringsliv Ulricehamn AB i sin sändning på Youtube på fredagsmorgonen.

– Det är många parametrar som spelar in, det handlar inte om storleken eller omsättningen – utan om tillväxt, innovation kvalitet och lönsamhet, säger Mikael Pettersson, ordförande för Företagarna Ulricehamn.

Här saknas innehåll

Annons

När prisutdelningen sedan genomfördes på plats i Blidsberg lite senare, visade det sig att det finns dubbel anledning till firande för årets vinnare.

– Nu blir det smörgåstårta klockan 11, vi firar min födelsedag i dag också. Så då kommer det mer folk, säger Åke Törnqvist som dagen till ära fyller 65 år.

– Det var lite pirrigt, dels att bli nominerad, och sen att ta hem alltihop. Det var verkligen överraskande. Det är kul att få uppskattning för allt slit man lagt ner. Det är verkligen hedrande.

När delegationen från Företagarna anlände till industriföretaget hade firandet redan börjat. Och det med besked. När en champagneflaska öppnades flög korken iväg med sådan fart att den spräckte en spegel i taket.

– Det blir stort firande hela dagen, jag söker en chaufför också, säger Åke Törnqvist med glimten i ögat.

”Tummen upp är vårt signum, så jag firar med en sån”, säger Anki Larsson på VV-Sol – Årets nystartsföretag.
”Tummen upp är vårt signum, så jag firar med en sån”, säger Anki Larsson på VV-Sol – Årets nystartsföretag.Foto: Pernilla Rudenwall

Årets nystartsföretag blev VV-Sol i Vång, som drivs av Anki Larsson.

– Det är helt fantastiskt, jag blir superglad, stolt och rörd, allt på en gång. På något sätt ska vi fira detta, så klart. Jag har ju arbetsbyxorna på mig så vi jobbar i dag – det blir lite senare i kväll, säger Anki Larsson.

Årets unga företagare heter Rikard Hansson och driver framgångsrika byggföretaget Hanssons hus & entreprenad AB.

– Det känns fantastiskt. Sen är jag ju inte ensam, jag har ett helt företag bakom mig som hjälper till med allting. Det är teamwork dagligen, och det är jättekul att bli lite uppvaktad, säger en upprymd Rikard Hansson strax efter prisutdelningen.

Och ett välbekant klirrande ljud från några flaskor skvallrade om att det vankades firande tillsammans med hela personalstyrkan.

Annons

– Det var nog någon som var iväg och köpte lite bubbel här innan, så det kommer bli bra, säger han.

bild 1/8
Årets unga företagare Rikard Hansson fick applåder från prisutdelarna.
Rikard Hansson är Årets unga företagare.
”Tummen upp är vårt signum, så jag firar med en sån”, säger Anki Larsson och får med sig hela delegationen från Företagarna och Nuab på tåget.
Årets unga företagare Rikard Hansson fick applåder från prisutdelarna.

Ytterligare ett pris delades ut under fredagen – Årets soloföretagare. Där tog världsstjärnan Alexander Tidebrink hem segern.

Fakta

Vinnarna

Årets företagare 2021

Åke Törnqvist – Blidsbergs mekaniska AB

Bakgrund: Blidsbergs Mekaniska är en modern svensk industri som grundades 1946. Med svensk tillverkning har man i 75 år försett marknaden med produkter främst för offentliga utemiljöer. Piskställningar, cykelgarage och parkmöbler men också egenutvecklade prefabsystem för mindre förråd och hallar upp till 12 meters bredd.

Motivering: Åke Törnqvist har som andra generation tagit sin över och utvecklat företaget till en modern industri med tillverkning i Sverige. Årets Företagare har under lång tid visat prov på att hantera ett generationsskifte och samtidigt bibehålla en produktion i Sverige sedan 75 år. Idag är företaget ett föredöme in sin bransch med innovation, kvalitet, hållbarhet och tillväxt med bra lönsamhet som ledord. Ett modernt företag med stark kultur och stor erfarenhet.

Årets unga företagare 2021

Rikard Hansson – Hanssons hus & entreprenad AB

Motivering: Årets unga Företagare är ett föredöme som från dag ett satsat och tänkt utanför traditionella mönster. Kvalitet i både projekt och i nya processer, vilket skördat stora framgångar i en tuff bransch. Med en stor omsorg för både lokala och nationella fastigheter visar han prov på god känsla för kvalitet och arkitektur. Egenskaper som skapat stark tillväxt och mycket god lönsamhet.

Årets nystartsföretag 2021

VV-Sol – Anki Larsson

Motivering: Med ett stort engagemang för miljön och med en målsättning att lära barnen mer om entreprenörskap startades familjeföretaget VV-Sol i Vång som ett hobbyprojekt. Företaget erbjuder idag allt från beräkningar på solelanläggning till att leverera material, anlita hantverkare för installation och hjälp med att söka bidrag.

Årets soloföretagare är Alexander Tidebrink.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Pernilla RudenwallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons