Annons

Arbetsförmedlingen i gång med företagsintervjuer

I dagarna inleds höstens enkätundersökningar där Arbetsförmedlingen intervjuar näringslivet om konjunkturen. Borås är värd för höstens prognos.
Västra Götaland\nI torsdags genomfördes de första intervjuerna, och under en månads tid kommer 350 företag och offentliga arbetsgivare i området Södra Älvsborg att få svara på frågor om hur de ser på läget på arbetsmarknaden. • Publicerad 18 september 2017
Lotta Strandberg, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Borås.
Lotta Strandberg, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Borås.

Svaren analyseras och sammanställs i Arbetsförmedlingens prognos Var finns jobben? som ges ut två gånger om året. 7H Affärer skrev nyligen om prognosen för det första halvåret 2018, och de intervjuer som genomförs just nu kommer att ingå i prognosen för hela 2018.

Lotta Strandberg, företagsrådgivare på arbetsförmedlingen i Borås, är en av fyra anställda på Boråskontoret som har ansvar för projektet.

Annons

– Tidigare har det skötts av olika avdelningar, men nu är det vi företagsrådgivare som har hand om det. Sedan får vi hjälp av våra medarbetare som åker ut till arbetsgivare och genomför intervjuerna, säger hon.

Under höstens prognosperiod läggs extra fokus på vårdföretag och offentliga arbetsgivare inom vård och omsorg, som får en specifik fråga om behovet av vårdbiträden, en yrkestitel som regeringen vill återinföra för att underlätta för främst nyanlända att bli anställda.

– Vi är intresserade av att veta vilka vårdgivare, som till exempel privata vårdgivare och assistansföretag, som är positivt inställda till den tjänsten, säger Lotta Strandberg.

Värdskapet för prognosen i Västra Götaland roterar, och i höst är det Södra Älvsborg som håller i stafettpinnen. Den 13 december släpps prognosen vid en träff på Textile fashion center i Borås.

– Då deltar även våra prognosmakare från analysavdelningen i Göteborg, och så blir det inbjudna föreläsare som kommer att tala om arbetsmarknaden, säger Lotta Strandberg.

Fakta

Undersökningen

Under fyra veckor får 14000 privata och 2000 offentliga arbetsgivare i landet svara på Arbetsförmedlingens frågor om läget på arbetsmarknaden och synen på framtiden. De kommer bland annat att få frågor om bristen på arbetskraft har lett till att de sänker kraven på utbildning hos blivande anställda, och även på hur många de eventuellt har behov att anställa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons