Annons

Abas vågar satsa på att rekrytera unga: ”Vi vill ha mycket energi”

Att hitta personal till företag som vill växa på landsbygden kan vara en utmaning.
Abas i Tranemo kommun har satsat på att locka till sig unga, och har lyckats väl.
– Jag har utvecklats så mycket av den här möjligheten och att någon tror på mig, säger Agnes Bengtsson, 21, som sitter med i ledningsgruppen.
Ambjörnarp • Publicerad 6 december 2022
21-åriga Agnes Bengtsson sitter med i börsnoterade Abas protect AB:s ledningsgrupp. Att ett framgångsrikt företag anställde henne som ekonomiassistent efter studenten från Tranemo gymnasieskola har fått henne att utvecklats, både yrkesmässigt och privat. ”Jag har tagit ett stort kliv och det betyder jättemycket”, säger hon.
21-åriga Agnes Bengtsson sitter med i börsnoterade Abas protect AB:s ledningsgrupp. Att ett framgångsrikt företag anställde henne som ekonomiassistent efter studenten från Tranemo gymnasieskola har fått henne att utvecklats, både yrkesmässigt och privat. ”Jag har tagit ett stort kliv och det betyder jättemycket”, säger hon.Foto: Anna Sjödin

Som ekonomiassistent på ett företag som omsätter runt 70 miljoner har Agnes Bengtsson, 21 år, många strängar på sin lyra. Hon är en av de yngre rekryteringarna och på bara två år har hon tagit sig in i företagets ledningsgrupp.

– Som person har jag växt jättemycket. Som ung tjej var jag kanske lite osäker i mig själv när jag började, men jag har verkligen stärkts. Det är kul att någon vågar satsa på mig fast jag är så ung, säger hon.

Annons

Stängsel och grindar är kärnan i Abas protect AB:s verksamhet. Med en monteringsfabrik i Ambjörnarp har företaget fått en konkurrenskraftig plats på marknaden. Men efter att ha nått maxkapaciteten i de befintliga lokalerna, där företaget huserat sedan 1950-talet, behövde något göras. Efterfrågan av produkterna fanns och med mer utrymme och kapital skulle en tillväxtresa vara inom räckhåll.

– Vi har fått vara försiktiga med att ta in nya kunder då vi nådde taket på hur mycket vi kunde producera, säger vd:n Tomas Karlsson.

För att kunna växa behövdes större lokaler. Ett stenkast bort från den nuvarande fabriken ligger en gammal cementfabrik som bolaget köpt. Nu håller den på att förvandlas från en nedlagd och ödslig byggnad till en modern fabrik.

– Förutom ökad kapacitet och effektivitet kommer vi få en mer flödesinriktad produktion med betydligt bättre arbetsmiljö.

Tomas Karlsson visar hur material och komponenter ska komma in i en del av fabriken och färdiga grindar komma ut i andra änden. På andra våningen med utsikt över den nya fabriken ska kontor finnas.

I november börsnoterades Abas på Spotlight, vilket gav tillräckligt med kapital för att finansiera investeringen.

– Vi behövde få in mer pengar i bolaget och öka publiciteten och då var det ett bra sätt, men det har varit en tuff resa. Trots att vi har ett bolag med ett bra resultat mötte vi en pessimistisk finansmarknad så det var svårare än vi trodde, säger Tomas Karlsson.

”De här unga som har kommit in är uppväxta i en digital miljö och har ett annat tankesätt.”
Tomas Karlsson, vd

Samtidigt har företaget växt och anställt sex personer det senaste året. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för många företag idag, inte minst på landsbygden. För att kunna rekrytera så pass många under kort tid har Tomas Karlsson sökt sig till de närliggande gymnasieskolorna som utbildar ungdomar inom eftersökta kompetensområden. Metoden var lyckad. Alla sex som anställts senaste året är födda mellan 2001 och 2002.

– Vi har varit duktiga på att få hit bra människor med rätt attityd och har jobbat jättemycket på att attrahera folk i bygden.

Att de är unga och kommer direkt från gymnasiet är inga hinder. Just mixen med nuvarande staben av äldre och unga är en framgångsfaktor.

Annons

– Vi vill inte ha en homogen organisation. Vi vill ha mycket energi och en vilja att utvecklas. De här unga som har kommit in är uppväxta i en digital miljö och har ett annat tankesätt, säger Tomas Karlsson.

Det var så Agnes Bengtsson fick in sin fot i bolaget. Det var när hon gick sista terminen på Tranemo gymnasieskola hennes lärare berättade att Abas behövde någon som kunde jobba med ekonomi. Samma kväll hörde hon av sig till företaget och fick senare komma på en intervju.

– Jag väntade inte på att de skulle höra av sig. Det gäller att våga visa framfötterna, säger hon.

Hon anställdes knappt ett halvår efter studenten. Då jobbade hon på Ica efter att ha hoppat av civilekonomprogrammet.

– Jag kände att jag behövde en paus från studierna efter gymnasiet. Samtidigt kände jag att jag inte ville jobba resten av livet på Ica.

Steget från att läsa ekonomi på gymnasiet till att jobba med det i praktiken var stor.

– Det var ett jättestort kliv och skillnaden är stor. Jag var nog lite nervös i början då jag inte hade samma erfarenhet som de andra här som jobbat i 20-30 år.

Samtidigt var det också hennes styrka.

– Jag kan nog se saker från en annan sida och kom in som en frisk fläkt. Allt behöver inte göras på samma sätt som det alltid har gjort.

Mixen av äldre och yngre kollegor har varit framgångsrik. Agnes Bengtsson beskriver sina kollegor som vänner och en arbetsplats där det är högt i tak. Att hon hoppade av högskolestudierna i ekonomi är inget hon ångrar. Arbetet på Abas ser hon som en utbildning i sig.

Annons

– Jag ser jätteljust på framtiden. Det känns inte som jag kommer få svårt att få andra jobb längre fram med en så bred utbildning som jag får här.

När den nya produktionslinan i den forna cementfabriken står klar kommer Abas behöva anställa ännu fler.

– Det är kul att kunna utveckla företaget och att anställa. Det är inte bara viktigt för oss som företag utan även för bygden. Det känns verkligen som vi kan bygga vidare på något, säger Tomas Karlsson.

Abas protect AB

• Grundades 1925 i Hunnabo. Flyttade till nuvarande lokaler i Ambjörnarp 1949.

• Omsätter knappt 70 miljoner kronor, siktar mot 125 miljoner 2025.

• Producerar stängsel och grindar B2B.

• 35 personer arbetar i Ambjörnarp.

• Har också en komponentfabrik i Polen.

• Börsnoterades på Spotlight 1 november 2022.

• Majoritetsägare är Sävshult invest och Målsrydsbon Niclas Johansson.

Anna SjödinSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons