Annons

600 personer på plats – näringslivet intar Åhaga

Årets upplaga av Näringslivsdagen i Borås har dragit igång. 600 representanter för det lokala näringslivet fick inledningsvis höra ett mycket humoristiskt fördrag om hjärnans utveckling av den före detta kirurgen Nils Simonsson
Borås • Publicerad 5 oktober 2017
Den före detta hjärnkirurgen Nils Simonsson beskrev sin egen uppenbarelse som en klon mellan Sune Mangs och Göran Persson, till publikens förtjusning.
Den före detta hjärnkirurgen Nils Simonsson beskrev sin egen uppenbarelse som en klon mellan Sune Mangs och Göran Persson, till publikens förtjusning.
Foto: Anders Robertsson

Under dagen varvas föreläsningar av inbjudna talare med mingel.

Dragplåstret Clara Henry, Youtube-vloggare och författare, får sällskap av framtidsstrategen Fredrik Torberger, hotelldirektören Linda Hammarstrand och trendspanaren Göran Adlén.

Annons

Först ut av föreläsarna är den före detta hjärnkirurgen Nils Simonsson. Innan han äntrade scenen presenterade dagens konferencier Sarit Monastyrski kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S), Borås näringslivs ordförande Hanna Lassing och Borås stads näringslivschef Anders Glemfeldt.

Ulf Olsson poängterade att både hårda och mjuka värden är viktiga för att Borås ska vara en stad att trivas i. Han passade på att hylla det lokala näringslivet.

– Näringslivet är också fantastiskt viktigt, och det är ni som sitter här som avgör hur framgångsrika vi är på det området, säger Ulf Olsson.

Hanna Lassing hade ett enkelt recept för att uppnå just det som Ulf Olsson var ute efter.

– Det är som alla relationer, man kan inte bara luta sig tillbaka, man måste jobba på det. Och i Borås är vi bra på att träffas och föra dialog med varandra, säger Hanna Lassing.

Först bland talarna var den före detta hjärnkirurgen Nils Simonsson. Han konstaterade inledningsvis var att hans relation till Borås var att han som student i Göteborg brukade ligga under en säng i sin blivande hustrus studentrum.

– Rektorn på sjuksköterskeskolan gillade inte ungdomar som parade sig för ofta, så jag låg ofta under sängen. Men det var en bra investering, vi är fortfarande gifta, konstaterade han och mötte skratt från publiken.

Själva temat för föredraget var hjärnans oerhörda utvecklingsförmåga. Från en syn på hjärnan som något statiskt, som på cellnivå bara blev sämre och sämre med åren, har modern forskning visat hur flexibel och plastisk hjärnan är.

– Hjärnan är universums mest komplexa organ, förklarade den före detta kirurgen och tillade senare att det finns cirka 100 miljarder nervceller där varje cell har 10 000 kemiska reaktioner per sekund.

Som ett mycket konkret exempel på att det aldrig är kört när det gäller utveckling av intelligens och hjärnkapacitet använde han sig själv och uppväxten i Strömsund i Jämtland.

Annons

– Jag fick höra att jag var korkad och inte ens skulle klara av att ta över pappas Icahandel. Jag bestämde att jag skulle visa dem och läste tre timmar varje dag.

Fliten gav en bana inom medicin och kirurgi som varade i 45 år. Mer tekniskt var de många exemplen på hur personer som förlorat sinnesfunktioner kunde återfå förmågor; en flicka återhämtade sig efter att ha fått ena hjärnhalvan bortopererad, en mexikansk forskare fick blinda patienter att ”se” genom att koppla sensorer till tungan och en annan helt blind person lärde sig cykla med hjälp av fladdermusteknik – ekolokalisering.

Budskapet – förmedlat med många jämtländska anekdoter – var att hjärnan behövde utmaningar och att det var viktigt med rätt motion och kosthållning. När det gällde födointag var det kända råd: undvik socker, transfetter, stress men få i fettsyror som ger omega 3 och 6.

– Sedan du blev socker-Jesus är det inte roligt att leva, man kan inte bara leva på broccoli och vatten, hade kirurgens hustru förklarat.

Själv bidrog föredragshållaren starkt till publikens välmående under den knappa timmen han talade. Och humor var ytterligare ett av recepten för att få hjärnan att må bättre.

Här saknas innehåll

Artikeln uppdateras

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons