Annons
Kultur

Pelle, 34, bakom Bolagets megahit Kan inte gå – Sveriges mest streamade låt

Som ung blev hans kungahuskritiserande punkband omskrivet ända borta i El Salvador. I år står han bakom den mest streamade svenska låten på Spotify.
Pelle Andersson är basisten från Ulricehamn som startade eget musikcentrum i navet för svensk populärmusik, Dalarna.
Borlänge • Publicerad 14 december 2022
Pelle Andersson, längst uppe till vänster, tillsammans med Falubandet Bolaget när de fick en guldskiva för en tidigare singel. I år är Bolagets låt "Kan inte gå" den mest streamade svenska låten på Spotify.
Pelle Andersson, längst uppe till vänster, tillsammans med Falubandet Bolaget när de fick en guldskiva för en tidigare singel. I år är Bolagets låt "Kan inte gå" den mest streamade svenska låten på Spotify.Foto: Privat

Bolaget, Moonica Mac, Andy and the Rockets och Carl Norén.

Förutom att de alla är en del av Dalarnas omfattande tillskott till den svenska musikscenen har de ytterligare en sak gemensamt.

Annons

De jobbar allihop tillsammans med Pelle Andersson, tidigare ulricehamnare och grundare av resurs- och produktionscentrumet Dalapop.

– Vi är som ett slags hybrid mellan skivbolag och bokningsbolag, samtidigt som vi inte är något av det. Dalapop fungerar som en motor för att hjälpa folk gå från semiprofessionellt till professionellt, säger Pelle Andersson, i en telefonintervju från hemmet i Borlänge.

Här har han bott sedan han arbetade som presskontakt på Peace and love tills festivalen gick i konkurs 2013.

– Jag kände att jag hade etablerat mig rätt bra i Dalarna och att jag nog skulle bli kvar här. Jag frilansade en del och fick en tjänst som kulturutvecklare på Borlänge kommun. Det var en omställning, att komma in i den byråkratin.

– Men jag hade tidigare spanat in en organisation som heter BD Pop, ett regionalägt bolag som jobbar med musikutveckling i Norrbotten och tänkte att man kunde göra något liknande här. Så vi kickade igång Dalapop 2017, som ett offentligt finansierat centrum för att jobba med musik i Dalarna, och det har onekligen gått bra.

Svenska musikgruppen Bolaget bildades 2019 i Falun och har sedan 2020 samarbetat aktivt med labeln Dalapop.
Svenska musikgruppen Bolaget bildades 2019 i Falun och har sedan 2020 samarbetat aktivt med labeln Dalapop.Foto: Privat
”Framför allt gläds vi med grabbarna, det här är deras förtjänst i grund och botten.”
Pelle Andersson om Bolagets framgångar på Spotify

Dalapop stöttar artister i allt från utgivning av musik till bokningar av festivaler och konserter. Artisterna själva står fortfarande för den konstnärliga biten. För Pelle Andersson passar det bra, då han redan som ung lockades av det strategiska i musikbranschen.

Uppvuxen i Ulricehamn började han som barn spela gitarr på Ulrikaskolan. I tonåren blev han basist i Boråsbaserade punkbandet Snorting Maradonas, som fick ett oväntat stort genomslag tack vare skriverier i Expressen.

– Vi släppte en ep 2006 som var en slags satir över kungahuset och kungens klavertramp. Låten plockades upp av Expressen som satte oss på löpsedeln där det stod att vi sextrakasserade kungahuset, berättar Pelle Andersson.

Uppmärksamheten efter artikeln blev enorm och bandet hade utsålda spelningar i månader efteråt.

– Vi blev hela tiden förknippade med det där, när man presenterade oss var det som de som hade häcklat kungahuset. Så här i backspegeln var det en kuplett som var ganska harmlös, men vi blev omskrivna i hela Norden och ända borta i El Salvador. Det var en liten rolig ungdomssynd.

Annons

Under gymnasiet gick Pelle på estetprogrammet på Tingsholm, men hoppade av då själva musicerandet och repandet inte var det som intresserade honom med musik.

Istället sökte han sig till rockgymnasiet i Hultsfred där han fick fördjupa sig i musikbranschen på fler plan.

– Jag var intresserad av grejerna runt omkring, med ekonomi och hela den biten. När det applicerades på musikbranschen gjorde det att jag fattade min grej och det gick väldigt bra.

Pelle Andersson (till höger) med kollegan Daniel Olsson. Medan Pelle jobbar med skivbolags- och utgivningsdelen av Dalapop sköter Daniel liveverksamheten med konserter och festivaler.
Pelle Andersson (till höger) med kollegan Daniel Olsson. Medan Pelle jobbar med skivbolags- och utgivningsdelen av Dalapop sköter Daniel liveverksamheten med konserter och festivaler.Foto: Privat

Från rockgymnasiet var det ett naturligt steg att börja jobba på Hultsfredsfestivalen, och efter några år hamnade han som sagt på Peace and love och Dalapop.

I dag jobbar du alltså med precis det du var intresserad av som ung?

– Jo, men så är det ju. Dalapop är ett eget initiativ och idé från början till slut, vi har kunnat utforma det utifrån de behov som faktiskt finns. Det tror jag är receptet till att det blivit så framgångsrikt, både jag och min kollega Daniel som driver Dalapop har erfarenhet av att veta vad musiklivet behöver.

Fakta

Pelle Andersson om Dalarnas musikframgångar

”Jag tror att det är något slags arv från folkmusiken, att det är ett kort steg till musicerandet här. I varenda liten stuga i Dalarna hänger en fiol eller gitarr på väggen, då blir det väldigt nära att plocka ner den och börja musicera.

Här är också nära till inspirationskällorna, från Björn Skifs på 70–80-talet till en ny generation som vuxit upp på samma gator som Mando Diao och inspirerats av dem. De visar att det går att lyckas här, du behöver inte vara i Stockholm om du inte vill.”

En av de största framgångarna är att ett av de band som Dalapop jobbar med, Bolaget, i år stod för den mest streamade svenska låten på Spotify, ”Kan inte gå”.

– Det var helt galet egentligen. Låten släpptes för ett år sedan men brakade fullständigt i somras tack vare en Youtubevideo från Marcus Dübois. Så det tog ett halvår innan den nådde toppen, vilket också är spännande och visar att en låt inte dör två veckor efter att den är släppt.

Hur är det att ha bidragit till en sådan framgång för bandet?

– Det är jättehäftigt, så klart. Det är något man kanske inte trodde man skulle vara med om. Men framför allt gläds vi med grabbarna, det här är deras förtjänst i grund och botten.

”Det är en så extremt konkurrensutsatt bransch så alla strategier kan inte vara desamma, utan det gäller att hela tiden hitta det unika.”
Pelle Andersson
Annons

Hur är det att ha den här rollen i någons karriär?

– Jag tycker det är helt perfekt för det är där jag vill vara, att man är både ett konstruktivt bollplank i artistens konstnärliga process, men också i strategin vilket jag tycker är det roliga. Det är en så extremt konkurrensutsatt bransch så alla strategier kan inte vara desamma, utan det gäller att hela tiden hitta det unika.

Så det finns inget givet framgångsrecept för ett band att lyckas?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det handlar om en kombination av tre saker – artisteri, smartness och tajming. Och tajming är svårt att förutse.

För hans egen del är musicerandet nästan lagt på hyllan.

– Det är inget jag sörjer, samtidigt som det alltid är roligt att spela. Men det är inte aktuellt att återförena ett band eller så, det värsta jag vet är när folk återförenas och det låter värre än förr.

Fakta

Om Pelle Andersson

Ålder: 34.

Bor: Borlänge. Uppvuxen i Marbäck/Ulricehamn.

Familj: Sambo och två katter.

Gör: Verksamhetsledare för Dalapop.

Intressen: Vandring.

Dalarna på vintern eller sommaren? Sommaren. Jag hatar vintern, är det någon årstid jag ångrar att jag flyttade hit så är det nu med 15 minus utanför. Helst vill jag ha Göteborg- eller Malmövinter.

Favoritvandring: I Dalarna rekommenderar jag att gå Vasaloppet för det är så mycket historia i de där skogarna. Jag gick den för två år sedan då jag ändå gillar Vasaloppet, fast jag inte gillar skidor. Annars fjällvandring vid Grövelsjön.

Lyssnar på: Synt/elektroniskt. Låter det 80-tal tycker jag troligtvis att det är bra. Mina två favoritband är Kraftwerk och The Smiths.

Barndomsdröm: Att bli yrkesmilitär. Det är jag glad att jag inte blev.

Framtidsdröm: Jag ska gifta mig i sommar, så jag ser fram emot ett jättetrevligt bröllop.

I dag blir det inte mycket musicerande för egen del för Pelle Andersson, men det är inget han direkt sörjer.
I dag blir det inte mycket musicerande för egen del för Pelle Andersson, men det är inget han direkt sörjer.Foto: Privat
Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons