Annons
Kultur

Naturen blev övermäktig – då fokuserade konstnären Eva Wilms på en liten, grå sten

I helgen öppnar utställningen ”The longing stone”, med konstnären Eva Wilms, på Galleri SM Art i Ulricehamn.
Hela utställningen fokuserar kring en liten, grå sten som Eva Wilms hittade när hon var i Lofoten.
Konst • Publicerad 29 februari 2024
Konstnären Eva Wilms visar sin utställning ”The longing stone” på Galleri SM Art. ”Jag menar på att om man sätter sig i förbindelse med någonting i naturen, så börjar det tala med en. Det var det jag upplevde”, berättar hon. Pressbild.
Konstnären Eva Wilms visar sin utställning ”The longing stone” på Galleri SM Art. ”Jag menar på att om man sätter sig i förbindelse med någonting i naturen, så börjar det tala med en. Det var det jag upplevde”, berättar hon. Pressbild.Foto: Sven-Bertil Mårtensson

I somras befann sig Eva Wilms på konstnärsresidens i Lofoten. Tanken var att hon skulle måla och gestalta landskapet, men när hon väl var där skulle naturen visa sig vara för mäktig. Det blev för överväldigande för att gestalta, så istället rörde hon sig i det storslagna landskapet. Och på en av sina promenader hittade hon en liten, grå sten.

– Den tog jag med mig in till mitt rum på konstnärsresidenset, och så började jag titta på den, teckna den. Jag vred och vände på den, och verkligen studerade den, under tio dagar. Då upplevde jag att den här stenen började kommunicera med mig, berättar hon.

Annons

Hon upplevde att stenen uttryckte en längtan efter att bli lättare.

– Jag började teckna en skugga under den, så den lyfte från pappret.

Några månader innan resan till Lofoten förlorade Eva Wilms sin livskamrat sen 37 år, och hon menar att det hon mötte i stenen var en spegling av det hon själv kände.

– Stenens längtan var min längtan, att bli lättare.

Hon ägnade residensets tio dagar helt åt den lilla stenen, och Lofotens dova färger letade sig in i verken. När hon sen kom hem igen lät hon förstora och trycka upp verken på ett tygtryckeri i Borås, och nu omger de sex tygerna besökaren på Galleri SM Art, där Eva Wilms ställer ut för första gången. I rummet ligger stenen på ett podium.

– Det är en väldigt fin gallerist tycker jag, som uppmuntrade just det här att renodla en utställning med ”The longing stone”, och inte splittra sönder den med en massa annat. Det var just det jag hade tänkt, så det var så roligt att han stödde det.

Fakta

Konstutställning

Konstutställning:

”The longing stone”

• Var: Galleri SM Art, som drivs av galleristen Sven-Bertil Mårtensson

• Pågår: 2-17 mars 2024. Vernissagen äger rum 2 mars klockan 11-14.

Om konstnären:

Eva Wilms

Bor i Tollered, mellan Alingsås och Göteborg.

Arbetar som dekorationsmålare och konstnär. Hon har ställt ut i Borås flera gånger, bland annat i en samlingsutställning på Borås konstmuseum, men detta är första gången i Ulricehamn.

Har ägnat sig åt konst hela livet, och finns representerad bland annat på Hallands konstmuseum, Wärenstams och Statens konstråd. ”Det är mitt sätt att kommunicera på, fördjupa mig i och närma mig världen. Det blir ett sätt att se.”

Använder sig framför allt av äggoljetempera och teckning. ”Det får effekten att jag kan jobba stort och blödigt och jag kan gå in i detaljer och nörda.”

Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons