Annons
Kultur

Magnus Betnér på bettet under Tingsholms kulturfestival

Kulturfestivalen på Tingsholmsgymnasiet var tillbaka efter pandemiuppehåll . Och den innehöll allt från nykläckta ägg till råa skämt från ståupparen Magnus Betnér.
Ulricehamn • Publicerad 6 april 2023
Ståupparen Magnus Betnér gjorde ett bejublat framträdande Tingsholmsgymnasiets kulturfestival under skärtorsdagen.
Ståupparen Magnus Betnér gjorde ett bejublat framträdande Tingsholmsgymnasiets kulturfestival under skärtorsdagen.Foto: Jens Augustinsson

– Jag trodde jag var lat och dum i huvudet, men det var bara ADHD. Ring oss som har den diagnosen när ni vill ha kul, vi går på högvarv hela tiden. Men om ni behöver hjälp med tråkiga saker, som att betala räkningar i tid, då är vi värdelösa, då ska ni ringa någon med autism.

Efter ståupparen Magnus Betnérs bejublade framträdande inför en fullsatt sporthall kunde Tingsholmsläraren Anna Mogren, som dragit ett stort lass i planeringen av kulturfestivalen, pusta ut. Betnér avrundade dagen med en timmes samtidsanalys, ofta bottnad i egna upplevelser, och levererad med ett språkbruk som ibland får kinderna att rodna.

Annons

– Magnus Betnér sammanfattade dagen på ett bra sätt. Han gör det tydligt hur allt hänger ihop. Den fria kulturen är en del av en demokrati.

Anna Mogren, lärare på Tingsholmsgymnasiet.
Anna Mogren, lärare på Tingsholmsgymnasiet.Foto: Jens Augustinsson

Och när Magnus Betnér svingar verbalt inom ämnen som psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar och förlöjligar kärlekstörstande, frånskilda tvåbarnsmödrar, så är han ibland och dansar på den tunna gränsen för vad det fria ordet och den fria kulturen klarar av att vara. Men han går aldrig snett.

Han klarar av den svåra balansgången att vara grov i mun, och samtidigt avhandla viktiga ämnen på ett sätt som engagerar lyssnaren. Och den månghövdade publiken, bestående av nära nog samtliga Tingsholmselever, njöt även när det osade som värst.

– Jag gillar det. Jag kan tycka att folk är för lättkränkta idag och det behövs någon som Magnus Betnér, som vågar sticka ut med det han säger, konstaterar Johanna Folkesson i EK21.

Stina Hjalmarsson, EK20, Edona Sejdija, SA21, Johanna Folkesson, EK21 och Linnéa Warolin, EK21 var alla ense om att Magnus Betnér gjorde en bra show.
Stina Hjalmarsson, EK20, Edona Sejdija, SA21, Johanna Folkesson, EK21 och Linnéa Warolin, EK21 var alla ense om att Magnus Betnér gjorde en bra show.Foto: Jens Augustinsson

Magnus Betnér stod på scen tack vare ett elevönskemål. Men kulturfestivalen var också fullspäckad med andra aktiviteter i kulturbegreppets vidaste bemärkelse. Och en programpunkt som verkar gått hem hos de flesta eleverna föll in i kategorin sötchock.

– De nykläckta kycklingarna var det bästa i dag, säger Oscar Svensson, TN21, John Ivelöv, FT22, William Levinsson och Adam Johansson i IN20 i kör.

Oscar Svensson, TN21, John Ivelöv, FT22, William Levinsson och Adam Johansson i IN20 såg också Betnérs framträdande.
Oscar Svensson, TN21, John Ivelöv, FT22, William Levinsson och Adam Johansson i IN20 såg också Betnérs framträdande.Foto: Jens Augustinsson

Efter dagens inledande föreläsning om Raoul Wallenberg kunde eleverna bekanta sig med allt från stickning till information från ungdomsmottagningen och Mini-maria, mottagningen dit ungdomar och unga vuxna upp till 21 år kan vända sig med frågor kring alkohol, droger och spel om pengar. Mottagningens närvaro var viktig inte minst sett i ljuset av den tragiska händelsen på Jägaregatan i september förra året, där två unga människor miste livet i en uppgörelse som kretsade kring droger.

En påtagligt nöjd Anna Mogren konstaterar avslutningsvis:

– Det blev en lyckad dag. Inga av eleverna har ju upplevt kulturfestivalen tidigare, på grund av pandemin, och det märktes att det fanns en nyfikenhet. Vi startade på samma sätt på morgonen som vi avslutade på eftermiddagen; att alla samlades och delade en upplevelse i sporthallen. Så gemensamma upplevelser ramade in alltihop.

Magnus Betnér på Tingsholmsgymnasiets kulturfestival.
Magnus Betnér på Tingsholmsgymnasiets kulturfestival.Foto: Jens Augustinsson
Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons