Annons
Kultur

Färgstarkt och fantasifullt när unga skapade konst till nya biblioteket

Sjöhästar, vattendrakar och sjöjungfrur. Att fokus låg på livet under ytan stod snabbt klart när flera Ulricehamnsungdomar träffades för att bidra till utsmyckningen av det blivande nya stadsbiblioteket.
Ulricehamn • Publicerad 15 april 2022 • Uppdaterad 19 april 2022
Nioåriga Nellie Wolter och sjuåriga Ofelia Sandahl var två av de Ulricehamnsbarn som var med och skapade den matta som ska pryda nya stadsbibliotekets entré i framtiden.
Nioåriga Nellie Wolter och sjuåriga Ofelia Sandahl var två av de Ulricehamnsbarn som var med och skapade den matta som ska pryda nya stadsbibliotekets entré i framtiden.Foto: Evelina Segerqvist

– Kan du skicka den gröna färgen?

Pennorna åker fram och tillbaka över bordet. Det är fredag förmiddag på påsklovet och tolv barn mellan sex och tio år har samlats i en av bildsalarna på Tingsholmsgymnasiet. Här skapar de allehanda konstverk på ett och samma tema – varelser som lever under ytan.

Annons

– Det ska bli en sjöjungfru. Innan gjorde jag en sjöstjärna, säger nioåriga Nellie Wolter.

Men framför sig har hon inte ett vanligt papper. I stället får en kantig träbit agera målarduk. Den ska tillsammans med en uppsjö av andra bitar fylla det pussel som står i fokus för dagen.

Workshopen på Tingsholm är nämligen en del av Stockholmskonstnären Ida Björses projekt. Hon har fått i uppdrag att skapa de fem mattor som framöver kommer pryda Ulricehamns stadsbiblioteks nya entré. Och för hennes del var det en självklarhet att ta hjälp av några dem som förmodligen kommer vistas i lokalen som mest – barnen.

– Jag vill att de ska få vara med och skapa den plats som de kommer vara på sen. Och vi vuxna är ofta så skadade av vad som är fint, medan barn är friare. Så det är väldigt inspirerande att jobba med dem, berättar Ida Björses.

Att motivet till den första mattan skulle utgöras av undervattenstema har med lokalens kommande vy att göra.

– Man kommer se Åsunden från de stora fönstren. Så jag vill att det ska kännas som att vatten har tagit sig in i biblioteket.

”Sen jag var typ två år har jag drömt om att komma in på en konstnärskurs och det här är den första jag är med i.”
Ofelia Sandahl, sju år

Förutom de tolv Ulricehamnsbarnen har Ida även fått assistans av vännen tillika pusselmakaren Leo Vickman. Han är den som ansvarar för de bitar som snart kommer utgöra den omkring sex kvadratmeter stora mattan.

– Det är ett formbaserat evighetspussel som kan kombineras på oändligt många sätt, säger han.

Exakt hur motivet kommer bli i slutändan är därför oklart. När barnen har gjort sitt ska Ida med hjälp av tuftningsteknik översätta mönstret till en matta i textil. Till sin hjälp har hon spillgarner som doneras från ett företag i trakten.

Förhoppningen är att kunna ordna en vernissage så att barnen ska kunna ta del av sitt konstverk i färdigt format. Något deltagarna redan nu ser fram emot att få göra.

Annons

– Det är jättekul att vara med. Sen jag var typ två år har jag drömt om att komma in på en konstnärskurs och det här är den första jag är med i, säger sjuåriga Ofelia Sandahl.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons