Annons
Nyheter

Utställning kryddad med mystik

I lördags inleddes utställningen Torpa Mystik. Det är medlemmar i Sjuhärads Form som visar konsthantverk med Torpa Stenhus som inspirationskälla.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2010
Foto: 

Det var när medlemmar i föreningen Sjurhärads Form satt och spånade kring hur en kommande utställning skulle utformas som Torpa Stenhus kom upp. Kontakt togs med dem som står bakom den gamla stenborgen och det hela resulterade i en gemensam önskan om att genomföra utställningen.

De tolv medlemmar i konstföreningen som nappade på idén har sedan dess jobbat fram sina föremål. Detta efter att först ha fått guidade turer i Stenhuset.

Annons

Platsen Torpa Stenhus fungerar som bärande tema för de konsthantverk som nu visas. Inspirationskälla är inte bara de historiska fakta runt byggnaden och de människor som bott där, utan även de berättelser, mer eller mindre verklighetsbaserade, som är kopplade till platsen.

Att dessa berättelser kan sätta igång tankar och idéer är kanske inte så konstigt.

För visst är det så historien om flickan som murades in i en mur ger rysningar? Och vem har inte känt fasa över uppgifterna om hur fångarna i fängelsehålan behandlades? Vem var egentligen den grå frun? Och är det möjligt att det faktiskt spökar i stenhuset?

Berättelser och sägner som dessa tillsammans med atmosfären i och runt Torpa Stenhus har tjänat som språngbräda för de tolv utställarna, då de skapat olika slag av konsthantverk.

Titlarna på föremålen ger en fingervisning om den stämning och om de tankar och historier som ligger till grund för skapandet: Väktaren, Ansikte i muren, Grå frun, Den inmurade flickan, Odjuret...

Glas, keramik, textil och metall är de material som använts. I de dunkla stengångarna och salarna finns blyinfattade glasföremål, tygstycken, utformade ansikten och sköldar, bara för att nämna några exempel.

– Det har varit oerhört spännande och roligt att jobba kring detta, berättar Kerstin Andrén Lundquist, en av konstnärerna som står bakom utställningen. Vi ser fram emot utställningen nu i sommar.

– Och vi har faktiskt redan börjat fundera över möjligheten att låta det bli en vandringsutställning som kan visas på andra liknande platser i Västsverige.

Utställningen Torpa Mystik visas i Torpa Stenhus under perioden 1 maj - 15 augusti. Det är medlemmar i Sjuhärads Form som står bakom utställningen. Följande medlemmar medverkar med konsthantverk:

Kerstin Andrén Lundquist - keramik

Helena Berg - glaskonst

Angelika Geiger - glaskonst

Egon Johansson - stensmycken

Titti Jonsson - textil

Gunilla Karlsson - textil, tovat

Lene Madsen - textil, stickat

Ingalill Sigvardsson - textil

Maria Stawåsen - textil

Ulla-Lena Svensson - textil

Ingrid Imse Söderberg - textil

Anitta Vanhapiha - textil

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons