Annons
Nyheter

Ungdomlig sångglädje i Timmele

Nu har körsången kommit igång på allvar för höstterminen, inte minst i Timmele.
Nyheter • Publicerad 21 september 2010
Rörelser är nyttigt och roligt för det uppväxande släktet.
Rörelser är nyttigt och roligt för det uppväxande släktet.Foto: 

I tisdags var den yngsta kören – Minicilla – igång i Timmele församlingshem. Det var 15 minst sagt sångglada flickor i åldrar mellan sex och åtta år som under ledning av församlingens kantor Arne Gunnarsson sjöng och agerade så de stod härliga till.

Maken till sångglädje har sällan skådats.

Annons

Det var barnvisor, tango, afrikanskt och rockmusik i en salig blandning.

Det var inte bara sång som de unga koristerna ägnade sig åt; det var rörelser av olika slag, dans och annat.

Innan det var dags att bänka sig framför Gunnarssons piano serverades mellanmål i bottenvåningen; det hade församlingens barnledare Doris Johansson ordnat med. Hon var också på plats i församlingshemmets musiksal när sången drog igång.

Det blev 45 intensiva minuter, med sång och rörelser utan minsta uppehåll, och entusiasmen var hundraprocentig.

Minicilla består av 17 flickor. Det är den yngsta kören inom Svenska kyrkan i Timmele. När deltagarna blir nio år blir det som regel överflyttning till Ceciliakören, där de finns med till den blir 15-16 år.

Vidare har församlingen en ungdomskör, som består av korister som är 20 år och äldre. Den har åtta medlemmar.

– Det blir ett litet hopp mellan Cecilia- och ungdomskören, konstaterar Arne Gunnarsson, som har planer på att starta ytterligare en kör, en tonårsdito.

Även vuxna sångare har en kör i Timmele, det är kyrkokören, som består av ett 20-tal korister.

Att körsång är en stor och omfattande verksamhet i Sverige är ett omvittnat faktum. Timmele församling är ett bra exempel på detta.

Att det är Cecilia som fått ge namn åt de yngsta körerna beror på att Sankta Cecilia anses vara kyrkomusikens skyddshelgon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons