Annons
Nyheter

Tjuvarnas jul blir film

Det är tre år sedan Per Simonsson, från Dalstorp, gjorde succé med julkalendern Tjuvarnas jul. Då drömde han om att få göra en långfilm. Den 14 november har den premiär, Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter.
Nyheter • Publicerad 2 oktober 2014
Charlies, Tea Stjärnes, nya familj bestående av Kurre, Gustaf Hammarsten, Gerda, Elisabeth Carlsson och så den lilla bebisen.Foto: Baldur Bragason

I mitten av november återkommer figurerna från julkalendern 2011, Charlie, Kurre och Gerda i Per Simonssons och kollegan Stefan Roos film på vita duken. Det har varit en lång process, berättar Per Simonsson, som tog slut i juli i år:

– Det är en komplicerad bransch vi jobbar i. När vi höll på med inspelningen av julkalendern så arbetade vi med en idé på en fortsättning tillsammans med ett produktionsbolag, som sedan drog sig ur. Därefter hörde ett bolag som heter Yellowbird av sig och var intresserade. Då satte vi oss, jag och Stefan Roos, och bollade helt nya idéer, tills vi till slut hade en idé som skulle funka som fortsättning på julkalenderberättelsen.

Annons

När finansieringen var ordnad började inspelningen, som skedde på Skansen och på en slottsvind i ett slott utanför Stockholm, samt i en studio. Till julkalendern samlade Per vindens ljud i pappans lada hemma i Torp, Dalstorp. Den här gången finns inget från Dalstorp med i filmen:

– När vi gjorde julkalendern gjorde jag lite av varje i produktionen. Den här gången har jag koncentrerat mig på att skriva manus och regissera istället.

I stort sett kommer man att känna igen figurerna från kalendern då samtliga tillfrågade tackat ja till en fortsättning. Dessutom kommer en ny figur in i handlingen, trollkarlen, spelad av Gustaf Skarsgård.

– Alla som var med i kalendern var väldigt glada över det jobb vi gjorde, så alla tackade ja. Det var snarare så, att de som inte fick vara med blev lite besvikna.

Den nya berättelsen handlar om hittebarnet Charlie som blir storasyster. Hennes låtsaspappa Kurre och hans sambo får ett gemensamt barn. Det får Charlie att börja fundera över hennes eget ursprung.

– Det är en varm vintersaga. Det är allt jag tänker avslöja, haha.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja. Det är jag verkligen. Det är skönt att kunna säga det. Jag är nöjd.

Mer om Per Simonsson

Namn: Per Simonsson

Ålder: 39 år

Bor: I Tyresö Stockholm

Yrke: Regissör och manusförfattare

Fritid: Leker gärna med dottern Vera, tittar på film och läser böcker.

Arbetar med nu: Skriver på två olika manus. En familjefilm och en thriller. Det är roligt.

Om rötterna i Dalstorp: Det är lite årstidsbaserat det där. När årstiderna skiftar vill jag gärna hem och andas Dalstorpsluft. Nu vill jag hem och plocka kantareller med mamma.

Om samarbetet med barndomsvännen Mikael Riesebeck: I den här filmen blev det inget samarbete. Han är en upptagen man, den där Riesebeck. Jag vet att han var hemma och filmade med Rikard Skoglund i Påbo kapell. Jag lånade ut mina lampor till inspelningen, det känns fint att kunna vara med och bidra till något sådant på hemmaplan.

Minns du Charlie?

Ficktjuven Kurre träffar åttaåriga barnhemsbarnet Charlie, under julsäsongen. Kurre ingår i en tjuvliga som kallas för Klappsnapparna och Charlie ansluter sig till dem. Det visar sig att Charlie är både duktigare och smartare än alla andra. Tillsammans skaffar de sig ett liv. Kurre träffar grannen Gerda som han förlovar sig med. Det hela slutar lyckligt.

Tjuvarnas jul – Trollkarlens dotter

? Julkalendern Tjuvarnas jul fick det svenska tv-priset Kristallen 2012 för årets barnprogram.

? Filmen spelades in under hösten 2013

? För regi och manus står Per Simonsson och Stefan Roos som jobbat ihop tidigare i bland annat det populära tv-programmet Jonsson och Pipen

? I rollerna ses bland annat Gustaf Skarsgård, Tea Stjärne, Gustaf Hammarsten och Elisabet Carlsson

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons