Annons
Nyheter

Spännande utställning från 1910

Delar ur Ulricehamns museums digra samling har kommit till heders och hämtats från Röshult för en långtida sommarutställning.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2010
Lisa Jensen rekonstruerar spårvagnsolyckan 1911.
Lisa Jensen rekonstruerar spårvagnsolyckan 1911.Foto: Bernt Carlsson

Ända fram till den 4 september finns utställningen om Ulricehamn för 100 år sedan uppställd i stadsbiblioteket.

Den har ställts i ordning av Yvonne Henriksson, en av dem som flyttat museets samlingar till Röshult, och museipedagog Lisa Jensen.

Annons

Allt började med att Yvonne i samband med scanning av gamla fotografier fann många som var så pass intressanta att de var värda att visa. När de båda började fundera vidare uppstod tanken på att ha en utställning som skulle spegla livet i Ulricehamn för 100 år sedan.

Lisa ville ha en lekfull och färgglad utställning, en visning som skulle få åskådarna att tänka själva.

Kurhotellet var en viktig del i Ulricehamns liv vid den aktuella tiden. En monter visar foton på två av den svenska litteraturens giganter, Verner von Heidenstam och Selma Lagerlöf. Från kurhotellet har man också fått en helt fantastisk gästbok, tjock, tung, gedigen i ett band som förmodligen är i helfransk modell.

Många notabiliteter har skrivit sina namnteckningar i boken, den allra senaste är vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf som skrev sin namnteckning 1975.

Utställningen visar också en modell på den beryktade spårvagnsolyckan 1910. Tack vare Lisas dramatisering får man äntligen veta sanningen, som inte alls stämmer med den gängse uppfattningen.

Hur var då olyckan? Gå till stadsbiblioteket och ta reda på svaret. Passa då på att betrakta en hel mängd gamla föremål, som väcker nostalgiska känslor även hos den som inte fyllt hundra.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons