Annons
Nyheter

Sauk fortfarande skeptisk

En scenversion av Tillfälligt avbrott. Fast nu inför publik och med nyskrivna texter.
Stefan Sauk är tillbaka, mer skeptisk än någonsin.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2014
Foto: Urban Jörén
Stefan Sauk tar bladet från munnen och levererar nya, vassa betraktelser över tillståndet i Sverige. Han gör det med värme och humor, utan den politiska korrekthetens tvångströja.
Stefan Sauk tar bladet från munnen och levererar nya, vassa betraktelser över tillståndet i Sverige. Han gör det med värme och humor, utan den politiska korrekthetens tvångströja.Foto: Urban Jörén

I morgon kommer Stefan Sauk till Folkets hus i Ulricehamn med sin nya föreställning Fortfarande skeptisk. I själva verket är mer skeptisk än någonsin tidigare, säger han:

– Man kunde tro att människan lär sig något av historien. Men det är tvärtom, utvecklingen går i helt fel riktning. Det är detta jag tar som utgångspunkt i texterna.

Annons

Det var i tv-programmet Lorry i slutet av 80-talet och början av 90-talet som skådespelaren Stefan Sauk hade det stående inslaget Tillfälligt avbrott. Här levererade rollfigurer Doktor Dengroth sylvass samhällskritik med personlig touch. Det var också här som uttrycket ”jag är skeptisk” myntades.

Det Stefan Sauk nu bjuder på är en scenversion av Tillfälligt avbrott. De som sett de sketcherna kommer att känna igen humorn, tilltalet.

– Jag tar avstamp där, men detta är något nytt. Jag tar tempen på tillståndet i Sverige i dag. Och det finns mycket att säga, det finns anledning att vara kritisk. Omvärlden ser på oss, på utvecklingen i Sverige, med stora förvånade ögon. Det gäller exempelvis i frågor som jämställdhet, genus och värdegrund. Det är något jag tar upp genom att vända på perspektiven.

Vad är det du ser?

– Att vi inte lär oss av våra misstag. Vi har en vuxenvärld som sviker, som inte vågar ta ansvar. Vi överför inte våra kunskaper och erfarenheter till de yngre. Det kulturella taket, som jag var kritisk till då, i Tillfälligt avbrott, har blivit lägre sedan dess. Det jag sa då skulle ingen våga säga i dag, för då skulle den foträta ordningspolisen rycka ut.

– Det hemska är att vi ägnar oss åt självcensur istället för att våga diskutera de problem och svårigheter som finns. Det har gått så långt att det blivit acceptabelt att hata.

Låter som en ganska dyster, om än kanske realistisk, beskrivning av tillvaron.

– Ja, men publiken skrattar arslet av sig. Det måste man kunna göra. För här är det fråga om en humoristisk beskrivning, samtidigt som det finns en twist. De som lyssnar kanske inte håller med i allt som sägs. Men publiken får något att fundera över, samtidigt som det är roligt.

I Tillfälligt avbrott pratade du in i en kamera, men här möter du en levande publik. Kan du beskriva skillnaden?

– Det är en tydlig skillnad. Här försöker jag bjuda in publiken, möte dem med värme. Och responsen har blivit fantastisk.

Föreställningen ”Fortfarande skeptisk” med skådespelaren Stefan Sauk på scenen ges i Folkets hus i Ulricehamn i morgon, fredag.

Det är en inom ramen för en turné med Riksteatern. Föreställningen ges på totalt 37 orter över hela landet.

För regin svarar Stefan Sauk och Rolf Degerlund. Musikarrangemang och bollplank - Dimitri Klasson.

Föreställningen är knappt två timmar. Stefan Sauk delar med sig av sina tankar, nya idéer och åsikter.

Stefan har varit verksam som skådespelare sedan 80-talet. För den breda publiken är han mest känd från det kultförklarade inslaget "Tillfälligt Avbrott" i tv-programmet Lorry, där han med frenesi levererade satiriska betraktelser. Där myntade han även uttrycken De é mycke nu och Jag är skeptisk.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons