Annons
Nyheter

Ranelid i Litterärt skådespel

Björn Ranelid på scenen och operan Rigoletto i ett cirkustält. Så ser riksteaterföreningens vårprogram ut.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2015
Björn Ranelid har besökt Ulricehamn förut. År 2010 var han på Stadsbiblioteket.
Björn Ranelid har besökt Ulricehamn förut. År 2010 var han på Stadsbiblioteket.Foto: Bernt carlsson

Redan måndagen den 2 februari är första punkten på Ulricehamns riksteaterförenings vårprogram. Björn Ranelid och Mikael Bonnelid ger då Ett litterärt skådespel, en föreställning med litteratur och teater.

Björn Ranelid kommer läsa och berätta ur sin senaste bok Kärleken och de sista människorna på jorden. Han kommer också berätta om lusten och drivkraften i sitt nu 30-åriga författarskap.

Annons

Mikael Bonnelid framför monologen Mitt namn skall vara Stig Dagerman, i vilken han porträtterar författaren Stig Dagermans korta men ändå som författare produktiva liv. Mikael Bonnelid har skrivit manus baserat på Ranelids bok med samma titel.

I mars blir det svart komedi. Då framförs föreställningen Middag av Moira Buffini. Elisabeth Carlsson, känd från bland annat filmen Grabben i graven bredvid, spelar Adrienne, en "rich bitch" som har fått nog.

Man får följa en middag som är viktig framförallt för Adriennes man.

Ur beskrivningen av pjäsen:

"För Adrienne är det den sista måltiden, hon har fått nog. Men innan hon gör sorti vill hon bjuda på det hon tycker att hennes gäster och man förtjänar. Middag utspelar sig i den del av världen där vi lever det goda livet medan vi kliver över tiggarna på gatan, och somnar framför nyheterna hur grymma de än är. Hur länge kan vi partaja innan undergången, likt dimman utanför fönstret, smyger sig in i våra väldesignade hem?"

I maj kommer Göteborgsoperan till ett cirkustält vid Bryggan och framför Rigoletto, den tragiska historien om den olycklige hovnarren Rigoletto som försöker skydda sin dotter mot världens ondska, och i synnerhet mot den notoriske flickjägaren Hertigen av Mantua.

Det lovas underhållning, skruvad samhällssatir och stark passion, allt på svenska men med italienskt driv.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons