Annons
Nyheter

Pjäs om en cirkel tar form

Det blir gruppterapi och cowboytema. Skratt och eftertanke. I helgen träffades gänget bakom sommarens teaterupplevelse i Nittorp för att intensifiera arbetet med pjäsen Cirkeln.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013
Det är ett sammansvetsat gäng som träffades i helgen för att arbeta med pjäsen Cirkeln som ges i Nittorp i sommar. De vill roa och oroa, men framförallt gör de något som de själva tror på och gillar. FOTO: Anders Rosenberg
Det är ett sammansvetsat gäng som träffades i helgen för att arbeta med pjäsen Cirkeln som ges i Nittorp i sommar. De vill roa och oroa, men framförallt gör de något som de själva tror på och gillar. FOTO: Anders RosenbergFoto: 

Bakom den närproducerade kulturupplevelsen står alltså Rickard Skoglund, känd för många i trakten efter underhållningskvällarna med medlemmarna i Riggos rullande i Nittorps bygdegård. Med är också barndomskompisen Peter Jansson, som till vardags jobbar på Örebro länsteater men tillbringar mycket tid i huset i Götåkra. Till sin hjälp har de paret Anders och Hélène Lindahl.

De fyra träffades i helgen hemma hos Peter Jansson i Götåkra för att gå igenom pjäsen.

Annons

– Vi har läst manus, pratat, diskuterat och analyserat. Vi har fått gjort mycket på kort tid, säger Peter Jansson.

Även om tanken var att fokusera på själva pjäsen har de även pratat om övriga delar i arrangemanget. För det blir många delar i den upplevelse de planerar i samverkan med lokala krafter runt omkring i bygden. Förutom att de spelar nyskrivna pjäsen Cirkeln på den anrika festplatsen Backen i Nittorp blir det mat, konst och antikviteter förenat i en helhetsupplevelse. Allt är närproducerat.

Rickard Skoglund berättar hur mycket bra mat det finns i närheten, allt från kaffe till glass, och att deras arrangemang bland annat handlar om att visa upp mångfalden och rikedomen som finns lokalt.

– Vi måste förstå hur bra vi är, att vi kan göra så mycket bra här. Vi vill få folk att känna stolthet över det.

Men i helgen har de alltså framförallt arbetat mycket med pjäsen. Författare är Anders Lindahl och han berättar om pjäsen.

– Det handlar om en samtalsterapeut som driver en gruppterapicirkel. Och det finns ett stråk av cowboytema i pjäsen.

De säger att det kan beskrivas som en dramakomedi, de vill bjuda på kärlek och skratt men också eftertanke. De säger att för den som är uppmärksam finns det en del att fundera kring, att pjäsen växer i efterhand och att man kan vilja se den igen.

– Det är en listig och oerhört välskriven pjäs. Dessutom är det bra dialog, säger Peter Jansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons