Annons
Nyheter

Pappans liv som bonde blev teater

– Den rymmer dimensioner som berör oss alla.
Anna-Lena Kjellman ser mycket fram emot morgondagens teaterföreställning i Blidsberg.
Nyheter • Publicerad 21 september 2013
Ensemblen består av Katarina Persdotter Jäder och Håkan Jäder. Katarina gör flera roller och har även skrivit manus.FOTO: Staffan Jofjell
Ensemblen består av Katarina Persdotter Jäder och Håkan Jäder. Katarina gör flera roller och har även skrivit manus.FOTO: Staffan JofjellFoto: 

Imorgon kväll visas ”Kejsarn av Epplerum” i Blidsbergs bygdegård. Föreställningen framförs av Jäders Teater, som drivs av Katarina Persdotter Jäder och hennes man Håkan Jäder. Det är Katarina som har skrivit manus och båda makarna är skådespelare i pjäsen.

– Den handlar om en på många sätt vanlig bonde som lever ett tryggt liv. Men sedan börjar marken som alltid varit så stadig att gå på plötsligt svikta, säger Anna-Lena Kjellman, informationsansvarig på Blidsbergs Bygdesgårdsförening.

Annons

Själv har hon inte sett föreställningen, men har hört mycket gott om den.

– En recensent skrev att den är dramatisk men att det ändå finns utrymme för skratt. Jag tror att man blir berörd på ett positivt sätt. Jag är jättenyfiken.

Historien är baserad på Katarina Persdotter Jäders pappas öde. Personliga motgångar i samband med att den svenska landsbygden förändrades under 1900-talets andra halva blev svårt för honom, och för några år sedan gick han in i en psykos och dog.

– Katarina har skrivit utifrån sin pappas dagboksanteckningar, som inte ens hans familj visste fanns. Det är absolut ingen dyster föreställning, men den är dramatisk, säger Anna-Lena Kjellman.

Som avslutning på kvällen visas en kortfilm av Staffan Jofjell, med bilder och film från det riktiga Epplerum så att publiken får en känsla för hur det ser ut.

Anna-Lena Kjellman hoppas att många kommer i morgon.

– Jag hoppas att man uppskattar att vi visar teater och att många tar tillfället i akt så att vi får inspiration att ta tag i flera sådana här saker.

Biljetter kan antingen köpas i Basta Kvarn eller på plats på bygdegårdsföreningen.

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons