Annons
Nyheter

Öppnar för 22 vindkraftparker

I ett nytt förslag till vindkraftplan för Ulricehamns kommun pekas 22 områden ut som lämpliga för vindkraft.
Nyheter • Publicerad 13 december 2010

Hur många vindkraftverk det totalt kan komma att få byggas inom dessa områden framgår inte av förslaget.

Men Christian Bruhn vid miljö- och samhällsbyggnadskontoret i Ulricehamns kommun, som tagit fram planen, är noga med att påpeka att områdena är avsedda för vindkraftsparker. Eventuellt kommande vindkraftbyggen ska alltså uppföras gruppvis.

Annons

– Sedan beror det på förhållandena i varje enskilt område hur många vindkraftverk som verkligen byggs, säger Christian Bruhn.

I förslaget, som läggs fram för miljöpolitikerna i dag, är de aktuella områden indelade i två grupper:

? A-områden. Dessa anses vara mer lämpliga för etablering av vindkraftverk.

? B-områden. Dessa är också lämpliga, men här kan etablering av vindkraft innebära en konflikt, exempelvis med boende eller företag i området.

Det är kommunstyrelsen som gett uppdraget att vindkraftsplanen ska tas fram. Förslaget redovisas i dag för miljö- och byggnämnden.

Förslaget kan ställas i relation till de områden som tidigare pekats ut som riksintressanta för vindkraft. I den sammanställningen pekades flera områden i Ulricehamns kommun ut.

– Det förslag till plan vi nu tagit fram är en lokalt anpassad bild av vilka områden som lämpar sig för vindkraft, säger Christian Bruhn.

Förutom de 22 områdena pekas även ett större område ut som olämpligt för vindkraft. Det gäller Komosse samt också ett område i direkt anslutning runt Komosse.

Om förslaget till vindkraftplan antas kommer den att ligga till grund för behandling av bygglov för vindkraft.

– Redan i dag kan man söka bygglov för vindkraft. Men de ansökningar som ligger inom de områden som pekas ut kommer snabbare fram i hanteringen, eftersom vi redan pekat ut områdena som lämpliga, säger Christian Bruhn.

Annons

Det finns redan ett antal inkomna ansökningar om bygglov för vindkraft i kommunen. De flesta av dessa ligger innanför de områden som nu pekas ut i förslaget till plan.

– Det betyder förmodligen att de som ansökt gjort en likartad bedömning som vi nu gjort, säger Christian Bruhn.

Han tror att det är sannolikt att en stor andel av dessa kommer att bli av och byggas.

– De som ansökt har satsat på pengar på att ta fram underlag och även pratat med markägare.

Redan ligger ett antal vindkraftsärenden för behandling vid länsstyrelsen. Dessa väntar på att prövas enligt den nya artskyddsförordningen. Syftet med den är att bevara livsmiljöer för vilda fåglar och djur.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons